Οι προκλήσεις είναι τεράστιες: από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη βιωσιμότητα, τη μετακίνηση, την ενεργειακή κατανάλωση, τη διατροφή, έως τις συνθήκες εργασίας, την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων, την ασφάλεια χωρίς θυσία των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι έως το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια, ενώ σχεδόν το 70% των ανθρώπων προβλέπεται να ζουν σε αστικές περιοχές, επιβαρύνοντας τις πόλεις και το περιβάλλον.
Καθώς η αστικοποίηση αναμένεται να είναι ταχύτερη στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πολλές πόλεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την κάλυψη των αναγκών του αυξανόμενου αριθμού κατοίκων τους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκών κατοικιών, μεταφορών και ενεργειακών συστημάτων. Ταυτόχρονα, οι πόλεις συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, οι οποίες ευθύνονται για τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Κλιματική ουδετερότητα
Η κλιματική ουδετερότητα είναι στο επίκεντρο και το ερώτημα αν θα μπορούν οι πόλεις του μέλλοντος να φιλτράρουν ενεργά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι. Αυτό πιστεύουν πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο πολεοδόμος Vincente Guallarte, ο οποίος είναι βέβαιος ότι στο εγγύς μέλλον οι πόλεις μας θα είναι σε θέση να απορροφούν το CO2, όπως ακριβώς κάνουν τα δέντρα.
Για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται βιώσιμες βιομηχανίες και γεωργία στα μεγάλα αστικά κέντρα, με θερμοκήπια στην κορυφή κάθε κτιρίου. Αλλά για να λειτουργήσει η πρότασή του, οι πόλεις θα πρέπει να μάθουν να υποτάσσονται στους νόμους και τις αρχές της φύσης.
Οι πολεοδόμοι σχεδιάζουν επίσης εναλλακτικές για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Στο μέλλον χώρες όπως η Γερμανία θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας. Στο Esslingen am Neckar οι κάτοικοι εργάζονται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στα σπίτια τους, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Είναι ένα έργο που ανοίγει νέους δρόμους, λέει ο επενδυτής Manfred Norbert.
Νέα κανονικότητα
Οι μελλοντικές πόλεις θα έχουν ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό μιας νέας κανονικότητας. Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι περιμένουν να δουν εντελώς νέες προσεγγίσεις για την κοινοτική διαβίωση ενώ η επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτιρίων καθώς και η παραγωγή τροφίμων και ενέργειας είναι άλλα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν στο μέλλον.
Μια νέα έρευνα από την πολυεθνική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων, AT Kearney, υπολόγισε τις κορυφαίες 125 χώρες που θα «επιζήσουν» στο μέλλον, με βάση τις σημερινές τους επιδόσεις, υποδομές αλλά και προοπτικές. Οι τέσσερις πρώτες της συγκεκριμένης λίστας, από το τέλος στην κορυφή, είναι οι εξής:
Λονδίνο: Το Λονδίνο λίγο έλειψε να καταλάβει φέτος καλύτερη θέση από τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά το 2008. Όμως η πτώση της ποιότητας του περιβάλλοντος το άφησε τελικά πίσω και από τη ΝΥ αλλά και από τη Βοστώνη.
Βοστώνη: Σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματικότητα στην πόλη εκτοξεύτηκε το τελευταίο έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει κι άλλο τη θέση της, η οποία είναι διαρκώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.
Νέα Υόρκη: Από το 2015 έως το 2016 η Νέα Υόρκη κατάφερε να κερδίσει δύο θέσεις, φτάνοντας μια ανάσα από την κορυφή. Τα σημαντικά σημάδια ανάπτυξης και αύξησης της επιχειρηματικής κίνησης το τελευταίο έτος ευθύνονται για τη βελτίωση της παρουσίας της στη συγκεκριμένη λίστα.
Σαν Φρανσίσκο: Είναι η πόλη που διαρκώς βρίσκεται στην κορυφή. Η εντυπωσιακή στήριξη της καινοτομίας και η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού κέντρου για ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν, φέρνουν το Σαν Φρανσίσκο ξανά στην πρώτη θέση.