Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε επίπεδα συγκρίσιμα με μεγάλες οικονομίες, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται, οι εξαγωγές αυξάνονται, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο.
Τι μένει για να συμπληρώσουμε την εικόνα πλήρους αναστροφής της οικονομίας; Να αυξηθούν ακόμα πιο πολύ οι επενδύσεις, προκειμένου η μεγαλύτερη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, να είναι βιώσιμη. Θέλουμε πολλές και σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Που θα δημιουργούν προϋποθέσεις συστηματικής και ποιοτικής παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Αλλά είναι προφανές επίσης ότι δεν αρκεί. Ακόμα, για παράδειγμα, απέχουμε από τα επίπεδα του 2009. Πόσω μάλλον ότι αυτές που θα γίνουν τώρα θα πρέπει να καλύψουν την αποεπένδυση των προηγούμενων ετών. Τότε, το 2009, μεγάλο μέρος των επενδύσεων ήταν κατοικίες με δανεικά. Ξεκάθαρα λάθος μοντέλο ανάπτυξης. Ωστόσο το 2023, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα καλύτερο μοντέλο με υπολογίσιμα ποσά επενδύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ήταν σαφής στην προειδοποίησή του την προηγούμενη εβδομάδα. «Η κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε, «αποδεικνύεται δυσκολότερη από τις προβλέψεις». Ο ίδιος έδειξε και τον «ένοχο» στην επενδυτική πενία της προηγούμενη δεκαετίας, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες αποσβέσεις λειτουργούν ως αντίβαρο στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και της εισροής ξένων κεφαλαίων. «Ως αποτέλεσμα, για 13 συνεχή χρόνια σημειώνεται μείωση του παγίου κεφαλαίου».
Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο είναι στρωμένο όχι απλά με αγκάθια, αλλά πιθανότατα με ανυπέρβλητα εμπόδια. Μεγαλύτερο όλων, είναι τα πολύ υψηλά πλέον επιτόκια, τα οποία αναμένεται άμεσα να γίνουν ακόμα υψηλότερα, πριν σταθεροποιηθούν. Ηδη όπως παρατηρεί ο κύριος Καραβίας, πρόδρομοι δείκτες στην Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό στις ΗΠΑ προβλέπουν οικονομική ύφεση, η οποία θα συνοδευτεί από αστάθεια στις διεθνείς αγορές και υποχώρηση των τιμών των ακινήτων. Σε συνδυασμό και τα τρία, αποτελούν προτροπή για πάγωμα όχι απλά των επενδυτικών σχεδίων, αλλά κάθε επενδυτικής σκέψης.
Η Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό πολλαπλάσιο των άλλων, καλύπτοντας εν μέρει τη μεγάλη απόσταση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία. Οι τιμές των ακινήτων μπορούν να συνεχίσουν να «τρέχουν», για τον ίδιο λόγο. Τον επιτοκιακό ωστόσο κίνδυνο και τα απόνερα από τα προβλήματα των άλλων, δεν μπορεί να τα αποφύγει.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να τρέξουμε όπως δεν έχουμε ξανατρέξει ποτέ στην ιστορία μας, ώστε να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ από τα πολλά διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Να τα βάλουμε με τον κακό μας εαυτό και να κερδίσουμε. Αντιμετωπίζοντας κάθε επενδυτικό σχέδιο υψηλής προστιθέμενης αξίας με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων για τις ξένες αγορές, σαν να είναι ένα έργο από το οποίο εξαρτάται η ύπαρξή μας.
Latest News
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες