Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σε επίπεδα συγκρίσιμα με μεγάλες οικονομίες, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται, οι εξαγωγές αυξάνονται, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο.
Τι μένει για να συμπληρώσουμε την εικόνα πλήρους αναστροφής της οικονομίας; Να αυξηθούν ακόμα πιο πολύ οι επενδύσεις, προκειμένου η μεγαλύτερη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, να είναι βιώσιμη. Θέλουμε πολλές και σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Που θα δημιουργούν προϋποθέσεις συστηματικής και ποιοτικής παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Αλλά είναι προφανές επίσης ότι δεν αρκεί. Ακόμα, για παράδειγμα, απέχουμε από τα επίπεδα του 2009. Πόσω μάλλον ότι αυτές που θα γίνουν τώρα θα πρέπει να καλύψουν την αποεπένδυση των προηγούμενων ετών. Τότε, το 2009, μεγάλο μέρος των επενδύσεων ήταν κατοικίες με δανεικά. Ξεκάθαρα λάθος μοντέλο ανάπτυξης. Ωστόσο το 2023, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα καλύτερο μοντέλο με υπολογίσιμα ποσά επενδύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ήταν σαφής στην προειδοποίησή του την προηγούμενη εβδομάδα. «Η κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε, «αποδεικνύεται δυσκολότερη από τις προβλέψεις». Ο ίδιος έδειξε και τον «ένοχο» στην επενδυτική πενία της προηγούμενη δεκαετίας, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες αποσβέσεις λειτουργούν ως αντίβαρο στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και της εισροής ξένων κεφαλαίων. «Ως αποτέλεσμα, για 13 συνεχή χρόνια σημειώνεται μείωση του παγίου κεφαλαίου».
Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο είναι στρωμένο όχι απλά με αγκάθια, αλλά πιθανότατα με ανυπέρβλητα εμπόδια. Μεγαλύτερο όλων, είναι τα πολύ υψηλά πλέον επιτόκια, τα οποία αναμένεται άμεσα να γίνουν ακόμα υψηλότερα, πριν σταθεροποιηθούν. Ηδη όπως παρατηρεί ο κύριος Καραβίας, πρόδρομοι δείκτες στην Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό στις ΗΠΑ προβλέπουν οικονομική ύφεση, η οποία θα συνοδευτεί από αστάθεια στις διεθνείς αγορές και υποχώρηση των τιμών των ακινήτων. Σε συνδυασμό και τα τρία, αποτελούν προτροπή για πάγωμα όχι απλά των επενδυτικών σχεδίων, αλλά κάθε επενδυτικής σκέψης.
Η Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό πολλαπλάσιο των άλλων, καλύπτοντας εν μέρει τη μεγάλη απόσταση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία. Οι τιμές των ακινήτων μπορούν να συνεχίσουν να «τρέχουν», για τον ίδιο λόγο. Τον επιτοκιακό ωστόσο κίνδυνο και τα απόνερα από τα προβλήματα των άλλων, δεν μπορεί να τα αποφύγει.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να τρέξουμε όπως δεν έχουμε ξανατρέξει ποτέ στην ιστορία μας, ώστε να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ από τα πολλά διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Να τα βάλουμε με τον κακό μας εαυτό και να κερδίσουμε. Αντιμετωπίζοντας κάθε επενδυτικό σχέδιο υψηλής προστιθέμενης αξίας με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων για τις ξένες αγορές, σαν να είναι ένα έργο από το οποίο εξαρτάται η ύπαρξή μας.
Latest News
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη