
Η General Motors σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο σε νέα προϊόντα και να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ενίσχυσε την Τρίτη τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη της.
Η GM δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τα περιθώρια κέρδους στη βασική αγορά της Βόρειας Αμερικής μειώθηκαν από το πρώτο τρίμηνο, παρά το άλμα στα έσοδα και τις τιμές συναλλαγών ανά όχημα.
Κίνα: Αύξηση 9% στις πωλήσεις οχημάτων της GM
Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 2% στην προχρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στα 38,50 δολάρια.
Οι εκτιμήσεις
Σε ετήσια βάση, η GM δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 52% στα 2,6 δισ. δολάρια, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, όταν η παραγωγή παρακωλύθηκε από τις ελλείψεις ημιαγωγών.
Η GM δήλωσε ότι τώρα αναμένει καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους από 9,3 έως 10,7 δισ. δολάρια, από προηγούμενη πρόβλεψη για 8,4 έως 9,9 δισ. δολάρια. Σε επίπεδο ανά μετοχή, η GM προβλέπει καθαρά κέρδη 7,15 έως 8,15 δολάρια για το έτος, από 6,35 έως 7,35 δολάρια.
Οι νέες προοπτικές δεν συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο κόστος μιας απεργίας του συνδικάτου United Auto Workers σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε νέα σύμβαση με τη GM μέχρι την προθεσμία της 14ης Σεπτεμβρίου.
Ενίσχυση της ζήτησης
Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές της GM έρχονται μετά από έξι μήνες ισχυρότερης ζήτησης και υψηλότερης τιμολόγησης από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Paul Jacobson κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα μέσα ενημέρωσης.
Όμως, η απόφαση να μειωθούν οι επενδύσεις σε νέα προϊόντα και τα λειτουργικά έξοδα έρχεται καθώς τα περιθώρια κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκονται υπό πίεση. Το περιθώριο κέρδους προ φόρων της GM για το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε στο 8,3% των εσόδων, από 8,9% πριν από ένα χρόνο.
Το κέρδος ανά όχημα στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε από το πρώτο τρίμηνο. Η GM κέρδισε 3.841 δολάρια κέρδος προ φόρων ανά όχημα στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Οι υψηλότερες προοπτικές κερδών της GM αντανακλούν τις αποφάσεις για μείωση των δαπανών. Σχεδιάζει τώρα να δαπανήσει 11 έως 12 δισ. δολάρια για κεφαλαιουχικές επενδύσεις φέτος, από προηγούμενο σχέδιο για δαπάνες 11 έως 13 δισ. δολαρίων.
Μείωση εξόδων
Η διευθύνουσα σύμβουλος Mary Barra, σε μια κλήση με αναλυτές την Τρίτη, δήλωσε ότι η GM μπορεί να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες απλοποιώντας τη σειρά προϊόντων της, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών συνδυασμών χρωμάτων και χαρακτηριστικών που προσφέρονται. Στόχος της GM είναι να μειώσει τον αριθμό των συνδυασμών χαρακτηριστικών και χρωμάτων στο μισό, δήλωσε η Barra.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα ενισχύσει μια ήδη ανακοινωθείσα προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, στοχεύοντας σε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Σε αντίθεση με τη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Elon Musk, για μείωση των τιμών ώστε να επιταχυνθεί η ζήτηση, η GM αύξησε τις μέσες τιμές συναλλαγών στη Βόρεια Αμερική κατά 1.600 δολάρια σε περίπου 52.000 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο Jacobson.
«Εστιάζουμε στην κερδοφορία. Τα πρόσφατα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι δεν θυσιάζουμε το περιθώριο κέρδους για τον όγκο», δήλωσε.
Τα ηλεκτρικά οχήματα
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της GM επαναλαμβάνεται ο στόχος για κατασκευή 400.000 ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) από το 2022 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία προέβλεψε έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025 από τα ηλεκτρικά οχήματα.
Στο μεταξύ, οι ζημίες προ φόρων της Cruise, της εταιρείας ρομπο-ταξί της GM, διευρύνθηκαν το τελευταίο τρίμηνο στα 611 εκατ. δολάρια από 543 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι ζημίες της Cruise για το πρώτο εξάμηνο του έτους ενισχύθηκαν κατά 35% σε σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια.


Latest News

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες