Στις φωτιές που κατακαίνε δασικές και οικιστικές εκτάσεις στις χώρες της Μεσογείου αναφέρεται το Reuters, τονίζοντας ότι η ευρύτερη περιοχή μας αποτελεί «εστία» της κλιματικής αλλαγής.

Το βρετανικό πρακτορείο αναφέρεται στη συντριβή του ελληνικού Canadair στην Κάρυστο, ενώ σημειώνει ότι στην Αλγερία τα πύρινα μέτωπα έχουν ήδη αφήσει πίσω τους 34 νεκρούς.

Κλιματική αλλαγή: Το μέλλον θα θυμίζει Αφρική

Όπως αναφέρει το Reuters, «το αεροπλάνο, το οποίο πραγματοποιούσε ρίψεις νερού, κατέπεσε σε μια πλαγιά κοντά στην πόλη ”Κάρυστος” στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, ανατολικά της Αθήνας. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για την τύχη των δύο αεροπόρων που επέβαιναν στο αεροπλάνο.»

«Η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, με τις αρχές να απομακρύνουν τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 20.000 ανθρώπους από το τουριστικό νησί της Ρόδου. Μια άλλη πυρκαγιά προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο στο ιταλικό νησί της Σικελίας την Τρίτη. Βορειότερα στην Ιταλία, μια έντονη νυχτερινή καταιγίδα ξήλωσε στέγες και έριξε δέντρα σε πόλεις όπως το Μιλάνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γυναίκες».

Χάος

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου προκάλεσαν χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νότια Ευρώπη να πυροδοτούν δασικές πυρκαγιές, έλλειψη νερού και αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω ζέστης.

Χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, τέτοια γεγονότα θα ήταν «εξαιρετικά σπάνια», σύμφωνα με μελέτη του World Weather Attribution, μιας παγκόσμιας ομάδας επιστημόνων που εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

(EUROKINISSI)

Το Reuters συνεχίζει:

«Η ζέστη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που συνήθως προσελκύει τους τουρίστες που συρρέουν στις παραλίες της νότιας Ευρώπης. Η θερμοκρασία ήταν ακόμη πιο υψηλή στη Βόρεια Αφρική, με θερμοκρασίες 49 βαθμών Κελσίου να καταγράφονται σε ορισμένες πόλεις της Τυνησίας.

Η Αλγερία έδινε μάχη για να περιορίσει τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της την Τρίτη, σε μια πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων. Οι πυρκαγιές που τροφοδοτήθηκαν από ισχυρούς ανέμους, ανάγκασαν επίσης να κλείσουν δύο συνοριακά περάσματα με τη γειτονική Τυνησία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα του είναι μία από εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να υπάρχει εύκολη λύση για να σταματήσουν οι επιπτώσεις της.

“Θα πω το αυτονόητο: απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά η Μεσόγειος που αποτελεί εστία κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει μαγικός αμυντικός μηχανισμός, αν υπήρχε θα τον είχαμε εφαρμόσει”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πλήγμα στον τουρισμό

Οι πυρκαγιές θα προκαλέσουν πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύει το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και μία στις πέντε θέσεις εργασίας, με ακόμη μεγαλύτερη συμβολή σε νησιά όπως η Ρόδος.

Ο Λευτέρης Λαουδίκος, στην οικογένεια του οποίου ανήκει ένα μικρό ξενοδοχείο στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κιοτάρι της Ρόδου, ένα από τα επίκεντρα της πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι οι 200 πελάτες του -κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Πολωνία- απομακρύνθηκαν με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Είπε ότι ο πατέρας του, ο ξάδελφός του και δύο ακόμη άτομα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες χρησιμοποιώντας μια κοντινή δεξαμενή νερού.

“Ο πατέρας μου έσωσε το ξενοδοχείο. Του τηλεφώνησα και δεν ήθελε να φύγει. Μου είπε ‘αν φύγω εγώ δεν θα υπάρχει ξενοδοχείο'”.

Μάλτα και Ιταλία

Η Μάλτα, ένας άλλος σημαντικός μεσογειακός προορισμός διακοπών, υπέστη σωρεία διακοπών ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, που επηρέασαν μάλιστα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της, μετά από έναν καύσωνα που διήρκεσε μια εβδομάδα.

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει την ακραία ζέστη ως “σιωπηλό δολοφόνο” που επιβαρύνει σοβαρά τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες προετοιμασίας έχουν μείνει πολύ πίσω.

Η ζέστη έχει επίσης προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, δήλωσαν οι επιστήμονες του World Weather Attribution, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, τα μεξικανικά βοοειδή, τις ελιές της νότιας Ευρώπης καθώς και το κινεζικό βαμβάκι να έχουν πληγεί σοβαρά.

Στο μεταξύ, στο Μιλάνο, μια δραματική νυχτερινή καταιγίδα σκόρπισε το χάος, καθώς οι άνεμοι ανέπτυξαν ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων ανά ώρα.

“Όλα συνέβησαν γύρω στις 4 ή 5 π.μ. σήμερα το πρωί. [Η καταιγίδα] ήταν πολύ σύντομη αλλά πολύ έντονη, έριξε αρκετά δέντρα [τα οποία] με τις ριπές του ανέμου απογειώθηκαν και έσπασαν” δήλωσε στο Reuters ο 66χρονος Ρομπέρτο Σολφρίτσο.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα