Καλά και σωστά τα πρόστιμα του Κώστα Σκρέκα στις εταιρείες ηλεκτρικών ειδών. Θα βοηθήσουν να μαζευτεί συνολικά η αγορά, η οποία για διάφορους λόγους δείχνει σημάδια ασυδοσίας.
Η κίνηση είναι ακόμα πιο σημαντική, επειδή απευθύνεται στις πιο μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ως τακτική, δεν σημαίνει βέβαια ότι ακόμα και αν μπει πλήρης τάξη θα ξεμπερδέψουμε με το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, που παραμένει ο πληθωρισμός. Αλλά μια τάση να περιοριστεί το πρόβλημα στις εξωγενείς του διαστάσεις, περιορίζοντας τις εγχώριες επιδράσεις, είναι σημαντική στον χρόνο που γίνεται.
Πρώτα από όλα γιατί ετοιμάζεται ένα νέο κύμα πιέσεων στις τιμές από το εξωτερικό να εισβάλει στη χώρα, δημιουργώντας ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται.
Είναι γνωστό ότι η απόφαση της Ρωσίας να τορπιλίσει τη συμφωνία με την Ουκρανία έφερε έντονες διακυμάνσεις των τιμών στο σιτάρι (+10% σε μια εβδομάδα), ενώ αναμένεται να επηρεαστεί ξανά η τιμή του ηλιέλαιου.
Ηδη παρατηρείται άνοδος και στην τιμή του ελληνικού σιταριού, από το οποίο εξαρτάται η παραγωγή δεκάδων κωδικών προϊόντων που κατακλύζουν τις ελληνικές αλυσίδες τροφίμων. Η νέα κρίση έρχεται τη στιγμή που οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες είχαν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προς τους πελάτες τους και αντίστοιχα πολλά τελικά προϊόντα έφταναν στα ράφια των σουπερμάρκετ με τιμές μειωμένες έως και 15% σε σχέση με πέρυσι.
Το επόμενο κύμα εισαγόμενης ακρίβειας αναμένεται να ενισχυθεί από ένα ακόμα βασικό είδος διατροφής, το ρύζι. Η απόφαση της Ινδίας, της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας, να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες, οδήγησε σε μια πρώτη αύξηση των διεθνών τιμών. Μη γελιόμαστε, τις επόμενες εβδομάδες η αύξηση αυτή θα γενικευτεί.
Η Ινδία παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.
Το «κερασάκι στην τούρτα» του νέου κύματος ακρίβειας το έβαλε μια μελέτη της Goldman Sachs. Προέβλεψε ότι η ζήτηση ρεκόρ για πετρελαϊκές αγορές θα οδηγήσει τις τιμές του αργού σε υψηλότερα επίπεδα. Οχι στο μέλλον. Τώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ως αποτέλεσμα η τιμή του Μπρεντ θα αυξηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι, από 80 που βρίσκεται σήμερα. Το πρωτοφανές είναι ότι οι τάσεις αυτές εμφανίζονται, μετά από σχεδόν μια διετία, έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία και εντυπωσιακών αυξήσεων στα επιτόκια, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.
Οι συμβατικοί δηλαδή τρόποι καταπολέμησης του πληθωρισμού απειλούνται με αποτυχία στην πράξη, εάν μια σειρά από νέους «αναζωπυρωμένους» παράγοντες προκαλέσουν ένα νέο κύμα ακρίβειας.
Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, οι επιπτώσεις θα είναι σκληρές για όλους. Οι καταναλωτές που αισθάνονται ήδη την πίεση από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, θα συνεχίσουν να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται, μειώνοντας μοιραία τις καταναλωτικές τους δαπάνες.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται παραπέμπει σε κρίση διαρκείας, αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970. Και τότε, φαινόνταν ότι επιβράδυνε ο πληθωρισμός, αλλά μετά από λίγο ξαναφούντωνε. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι άνθρωποι τότε έμαθαν να συμβιούν με την ακρίβεια. Οι δημοσιονομικές πολιτικές προσαρμόστηκαν και αυτές. Μπορεί τώρα να είμαστε σε φάση «ξηλώματος» όλων των πολιτικών στήριξης του εισοδήματος στην ευρωζώνη, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η επανεξέτασή της θα αποτελεί σχεδόν νομοτέλεια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική
Η νέα αμερικανική πραγματικότητα
Οι αγορές και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λένε οι πολιτικοί