
Η UNESCO, o οργανισμός του ΟΗΕ, ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Δείγμα της νέας τους προσήλωσης στην UNESCO, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν κατά την χθεσινή ανάρτηση της σημαίας, από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν
Η παρουσία της Πρώτης Κυρίας θεωρήθηκε συμβολική του ενδιαφέροντος που θέλησαν να δείξουν οι Αμερικάνοι. Εκπαιδευτικός η ίδια, είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί για την επάνοδο της Αμερικής. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερική είχε αποσυρθεί το 2017, επί Τράμπ, ο οποίος είχε καταγγείλει την UNESCO για «επίμονη αντι-ισραηλινή μεροληψία». Απόσυρση που συνοδεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από αυτήν του Ισραήλ.
Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO η γαλλική… μπαγκέτα
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας
Ας σημειωθεί επίσης, ότι η τωρινή επιστροφή γίνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού ιδιαίτερα με την Κίνα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, είχε εκτιμήσει ότι «η αμερικανική απουσία επέτρεψε στην Κίνα να μετρήσει περισσότερο από τις ΗΠΑ στους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα και στις συστάσεις δεοντολογίας που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός.
«Πρέπει να επιστρέψουμε γιατί αυτά που συμβαίνουν στην UNESCO έχουν μεγάλη σημασία», πρόσθεσε ο υπουργός. Ιδιαίτερη αντίσταση για την επιστροφή της Αμερικής είχε επίσης προβάλλει η Ρωσία. Στη σχετική ψηφοφορία για την επανένταξη, που έγινε τέλη Ιουνίου μαζί με την Κίνα αρνητικά ψήφισαν: η Ρωσία το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Η επιστροφή των Αμερικανών αποτελεί και οικονομική ανακούφιση για τον Οργανισμό, καθ’ ότι οι συνεισφορές τους αντιπροσωπεύουν το 22% του προϋπολογισμού. Η Ουάσιγκτον έχει άλλωστε δεσμευτεί να αποπληρώσει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εισφορές που ανέρχονται σε 619 εκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη σημερινή μέρα η κυρία Μπάιντεν επισκέφθηκε το αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νορμανδία, στο Μονζουά Σεν Μαρτέν όπου αναπαύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην Απόβαση των Συμμάχων το 1944. Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τη Γαλλίδα ομόλογό της Μπριζίτ Μακρόν, οι δύο Πρώτες Κυρίες επισκέφθηκαν το «Μον Σεν Μισέλ» στην Νορμανδία που θεωρείται «μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» από την UNESCO.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων