Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην εν τέλει κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις, παρά τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης με την αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα μικρών διακυμάνσεων

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να κερδίζει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.692 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,70% στις 16.406 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,05% στις 7.465 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ο γίγαντας τροφίμων Nestle κέρδισε 2% καθώς αύξησε τις προοπτικές των πωλήσεων για το σύνολο του έτους μετά την αύξηση των τιμών για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος εισροών.

Η ΕΚΤ

Η ευρέως αναμενόμενη αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης έφερε το βασικό της επιτόκιο στο 3,75% και σηματοδοτεί ένα ολόκληρο έτος συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων στην ευρωζώνη. «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στον αγώνα τους για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια από την οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος στην ευρωζώνη, με τον ετήσιο ΔΤΚ να διαμορφώνεται στο 5,5% τον Ιούνιο, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα πρόσφατα σχόλια των μελών του Συμβουλίου τείνουν προς μια πιο ήπια προσέγγιση πολιτικής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως. Η αύξηση ωθεί το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 και πλέον ετών. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», επαναλαμβάνοντας την εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές