
Δεκαεπτά υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών (SNAI) παρέμεναν χθες Τετάρτη σε κατάσταση ομηρίας σε σωφρονιστικό κατάστημα του Ισημερινού, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους, μέλη αντίπαλων συμμοριών, σε άλλο κέντρο κράτησης, στη Γουαγιακίλ (δυτικά), ανακοίνωσαν οι αρχές, την ώρα που βασιλεύει σύγχυση για τον απολογισμό των θυμάτων.
Προχθές Τρίτη, η εισαγγελία ανέφερε πως σκοτώθηκαν 31 κρατούμενοι στη φυλακή Γουάγιας 1. Όμως χθες Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε τον εντοπισμό 11 πτωμάτων και 29 «ανθρωπίνων μελών».
«Προς το παρόν, διεξάγουμε ακόμη έρευνα» στη φυλακή, είπε στον Τύπο ο στρατηγός Σέσαρ Σαπάτα Κορέα, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Ισημερινού. «Ως τώρα, έχουμε 11 πτώματα και 29 ανθρώπινα μέλη», πρόσθεσε.
Οι φύλακες
Οι δεκαεπτά υπάλληλοι της SNAI, φύλακες και μέλη του διοικητικού προσωπικού, κρατούνταν όμηροι σε άλλη φυλακή, στην επαρχία Εσμεράλδας (βορειοδυτικά), όπου ξέσπασε ανταρσία προχθές Τρίτη, σε αντίδραση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο σύνολο των 36 φυλακών της χώρας νωρίτερα την ίδια ημέρα.
«Αυτή τη στιγμή» δεκαεπτά υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών «καταγράφεται» πως είναι όμηροι σε φυλακή της Εσμεράλδας, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, ανέφερε η SNAI μέσω WhatsApp.
Η ανταρσία ακολούθησε τα βίαια επεισόδια στη Γουαγιακίλ, οικονομική πρωτεύουσα και μεγάλο λιμάνι του Ισημερινού, που συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών, καθώς έχει μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών.
Στην Εσμεράλδας αναφέρθηκαν επίσης προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών σε πρατήρια καυσίμων, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε σε γραφείο της εισαγγελίας.
Εν μέσω τραγωδίας
Εν μέσω της νέας τραγωδίας στη Γουαγιακίλ, κρατούμενοι σε άλλες φυλακές πήραν ομήρους πάνω από 100 μέλη της SNAI σε πέντε φυλακές, πάντως η ομηρία των περισσότερων τερματίστηκε την Τρίτη. Κρατούμενοι έκαναν εξάλλου απεργία πείνας από την Κυριακή, που επίσης τερματίστηκε την ίδια ημέρα.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε θέατρο επαναλαμβανόμενων σφαγών, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους τετρακόσιους· δεκάδες από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους.
Τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού θεωρείται πως έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και εδαφών. Με βάση πρόσφατη απογραφή, στις φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις.
Το νέο επεισόδιο της κρίσης στις φυλακές του Ισημερινού εκτυλίσσεται με φόντο την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 20ής Αυγούστου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων