
Στη συμπλήρωση ακριβώς ενός μήνα από την επανεκλογή της κυβέρνησης και εν μέσω της σοβαρής κρίσης, που δοκιμάζει μέρα με τη μέρα την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας και του κρατικού μηχανισμού, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, κυρίως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της πρώτης περιόδου.
Θέματα οικονομίας, Υγείας και Δικαιοσύνης (συγκεκριμένα, η επιλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα και της νέας εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη) συζητήθηκαν υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ωστόσο η αρχικώς προγραμματισμένη ατζέντα δεν άνοιξε καν ολόκληρη. Και αυτό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι τα ζητήματα της πυροπροστασίας τέθηκαν στο επίκεντρο της πρωινής συνεδρίασης.
Οσο κι αν το Μαξίμου επιδιώκει έναν ταχύτερο βηματισμό προς τα εμπρός ως σήμα ότι το κυβερνητικό έργο δεν μένει πίσω, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζονται σε ανασχεδιασμούς δράσεων, αναβολές, έκτακτες αποφάσεις.
Η είδηση της συντριβής του Καναντέρ και της τραγικής απώλειας των δύο πιλότων στην Εύβοια αυτόματα ανέτρεψε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού (αναβλήθηκε η σημερινή συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία και ακυρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας) και ταυτόχρονα «κάηκε» εκτάκτως η προωθητική ατζέντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εμπροσθοβαρείς συζητήσεις που επρόκειτο να γίνουν χθες σχετικά με τους βασικούς στόχους των υπουργείων για το 2024 αλλά και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μετατέθηκαν για το επόμενο Υπουργικό.
Αυξήσεις μισθών
Στην εκτός Πολιτικής Προστασίας ατζέντα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες. Στόχος, ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας προς τους πολίτες για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων.
Ο ίδιος ρίχνει βάρος στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με «οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά και σημαντικές αυξήσεις για τους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε αναθέσει ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες» όπως είπε για να σκιαγραφήσει τη «λογική» της παρέμβασης.
Οι συζητήσεις στάθηκαν και στο μείζον θέμα της ακρίβειας, με προειδοποίηση του Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού».
Πρώτη κουβέντα έγινε και για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, οι οποίες θα κλειδώσουν – κατά τις επιταγές του επιτελικού κράτους – στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Αυτές θα ξεπεράσουν τις 16.000 και, κατά τον σχεδιασμό, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» την προηγούμενη εβδομάδα, η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς την Υγεία – γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ. Οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα αντληθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον περασμένο Μάρτιο, επιβεβαίωσε επίσης ο Πρωθυπουργός.


Latest News

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής

ΕΑΠ: Έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης – 813GB με προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν στο dark web
Την επίθεση επιβεβαίωσε το ΕΑΠ με ανακοίνωση – Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων φοιτητών καθώς και IBAN τραπεζικών λογαριασμών διέρρευσαν στο dark web

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία