Η επιφανειακή θερμοκρασία του ωκεανού στον κόλπο Manatee, στο νότιο άκρο της Φλόριντα, έφτασε τους πρωτοφανείς 38,4°C στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου, σε ένα παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας θαλασσινού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι το ρεκόρ είναι ανεπίσημο (μπορεί να αποκλειστεί επειδή η περιοχή είναι ρηχή, περιέχει θαλάσσια χόρτα και μπορεί να επηρεαστεί από τη θερμή ξηρά στα κοντινά Everglades), αλλά η αρχική μέτρηση σε μια σημαδούρα που συντηρείται από το Εθνικό Πάρκο Everglades στον κόλπο Manatee έπιασε 38,4°C (101,1°F) το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η ίδια σημαδούρα μέτρησε 37,9°C (100,2°F).

Δηλαδή, η θερμοκρασία παρέμεινε πάνω από τους 37,8 βαθμούς Κελσίου για δύο συνεχόμενες ημέρες, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, δήλωσαν ειδικοί στο Associated Press.

Ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Τζορτζ Ριζούτο πιστεύει ότι ο σημαντήρας είναι ακριβής, επικαλούμενος άλλους κοντινούς σημαντήρες που μετρούσαν αντίστοιχα 36,7°C και 37,2°C (98°F και 99°F).

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τα παρατεταμένα θερμά νερά γύρω από την ακτογραμμή της Φλόριντα, επειδή προκαλούν λεύκανση των κοραλλιών, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους.

Μια πρόσφατη μελέτη καταγράφει μια θερμοκρασία 37,6°C (99,7°F) στην επιφάνεια της θάλασσας που καταγράφηκε στον κόλπο του Κουβέιτ τον Ιούλιο του 2020 – πιθανότατα τώρα το πρώην πιο ζεστό θαλασσινό νερό στον κόσμο.

Για να καταλάβετε πόσο καυτό έγινε το Manatee Bay, ο κατασκευαστής υδρομασάζ Jacuzzi συνιστά νερό μπάνιου θερμοκρασίας μεταξύ 37,8°C και 38,9°C (100°F και 102°F).

Επίσημα ρεκόρ για τη θερμοκρασία των θαλασσών δεν υπάρχουν, επισήμανανοι μετεωρολόγοι.  Σύμφωνα όμως με μελέτη του 2020, η μεγαλύτερη τιμή μέχρι σήμερα ήταν οι 37,6 βαθμοί που μετρήθηκαν στον κόλπο του Κουβέιτ τον Ιούλιο του 2020.

Σε όλο τον κόσμο οι θερμοκρασίες των ωκεανών βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα από τον Μάιο. Ο Βόρειος Ατλαντικός πλήττεται εδώ και εβδομάδες από ακραίο θαλάσσιο καύσωνα, ο Ανατολικός Ειρηνικός θερμαίνεται λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που ήρθε φέτος να προστεθεί στην κλιματική αλλαγή.

Η Μεσόγειος πλήττεται από θαλάσσιους καύσωνες για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη θερμοκρασία ανάμεσα στη Σικελία και τη Νάπολη να ξεπερνά τους 30 βαθμούς, 4 βαθμούς πάνω απο τα κανονικά επίπεδα.

Και τα ρεκόρ θα καταρρίπτονται όλο και συχνότερα καθώς η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια ακραίων φαινομένων σε ξηρά και θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα