Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα ισχυρά κέρδη της Πέμπτης, με τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αποφάσεις της Bank of Japan νωρίτερα, να επιδρούν στο κατά τα άλλα θετικό κλίμα αυτής της εβδομάδας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,15% στις 7.704 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,34% στις 16.349 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 7.436 μονάδες.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε νωρίτερα ότι θα «διεξάγει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων με μεγαλύτερη ευελιξία, θεωρώντας τα ανώτερα και κατώτερα όρια του εύρους ως αναφορές, όχι ως άκαμπτα όρια, στις πράξεις της αγοράς της». Οι παγκόσμιες αγορές είναι ευαίσθητες στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, λόγω της μακροχρόνιας ιδιότητάς της ως το μεγαλύτερο κράτος-πιστωτής στον κόσμο.
Πάντως, υποστηρικτικά λειτουργεί η ανακοίνωση ότι το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,1% το πρώτο τρίμηνο.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή τοποθετούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία στο 4,3% τον Ιούλιο, ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 4,5% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός ήταν 5% σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ.
Τα στοιχεία θα θεωρηθούν ως ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρωζώνη, δεδομένης της οικονομικής στασιμότητας στη Γερμανία και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.
Επίσης, τ ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Ιούλιο, υψηλότερα από το 1,9% του Ιουνίου. Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού προήλθε ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, καθώς και της βραδύτερης μείωσης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανέβηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.
Latest News
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035