Την ανατροπή του πρωινού αρνητικού κλίματος κατάφεραν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καταφέρνοντας εν τέλει να κλείσουν με θετικές διακυμάνσεις, καθώς τα στοιχεία από το ΑΕΠ τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας έδωσαν ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αντέχουν τη νομισματική σύσφιξη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.698 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,44% στις 16.477 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,15% στις 7.476 μονάδες.

Επανέρχεται στην ανοδική τροχιά η Wall Street

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν να κρατήσουν τα εβδομαδιαία κέρδη τους, με τον FTSE 100 να κλείνει το 5ήμερο με άνοδο 0,4%, ο DAX κέρδισε 1,8% και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Στην αρχή της συνεδρίασης όμως οι δείκτες δέχτηκαν πιέσεις, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε νωρίτερα ότι θα «διεξάγει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων με μεγαλύτερη ευελιξία, θεωρώντας τα ανώτερα και κατώτερα όρια του εύρους ως αναφορές, όχι ως άκαμπτα όρια, στις πράξεις της αγοράς της». Οι παγκόσμιες αγορές είναι ευαίσθητες στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, λόγω της μακροχρόνιας ιδιότητάς της ως το μεγαλύτερο κράτος-πιστωτής στον κόσμο.

Αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ

Πάντως, υποστηρικτικά λειτούργησε η ανακοίνωση ότι το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή τοποθετούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία στο 4,3% τον Ιούλιο, ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 4,5% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός ήταν 5% σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ.

Στασιμότητα στη Γερμανία

Τα στοιχεία θα θεωρηθούν ως ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρωζώνη, δεδομένης της οικονομικής στασιμότητας στη Γερμανία και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας, προσαρμοσμένο ως προς τις τιμές, την εποχή και το ημερολόγιο, παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αύξηση πληθωρισμού στην Ισπανία

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Ιούλιο, υψηλότερα από το 1,9% του Ιουνίου. Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού προήλθε ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, καθώς και της βραδύτερης μείωσης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανέβηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Καθοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ

Καθοδικά ξέσπασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία εβδομάδα που οι κινήσεις σε στενό εύρος ήταν η βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμου trading. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,87% στις 1.333,86 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 90 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες ήταν της τάξεως του 0,40%.

Μετά από μία εβδομάδα παλινδρόμησης μεταξύ 1.335 και 1.351 μονάδων, το ΧΑ έδωσε τη διόρθωση που ανέμεναν πολλοί, καθώς τα σημάδια κόπωσης στα υψηλά του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή. Έτσι, πολλά χαρτοφυλάκια πήραν μέρος των κερδών του Ιουλίου, με το βασικό όμως μήνυμα να είναι εκείνο της συσσώρευσης και της αφομοίωσης των επιπέδων. Και η θερινή ραστώνη που σταδιακά «κυριεύει» πολλά ενεργά χαρτοφυλάκια βοήθησε σήμερα, καθώς πέραν ορισμένων αποτελεσμάτων από εισηγμένες, η εποχή δεν προσφέρεται για μεγάλες κινήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές