
Η γαλλική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί αισθητά περισσότερο από το αναμενόμενο το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία INSEE, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των εξαγωγών.
EFB: Πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική το 2024 στην ευρωζώνη
Βάσει των στοιχείων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 0,5% κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, από το αναθεωρημένο 0,1% το α΄ τρίμηνο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 0,9%, από το αναθεωρημένο 0,8% των πρώτων τριών μηνών του τρέχοντος έτους.
Οι εξαγωγές της Γαλλίας ανέβασαν ταχύτητα καταγράφοντας άνοδο 2,6% το β΄ τρίμηνο, όταν το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,8%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές ενισχυόμενες κατά 0,4%, από -2% το α΄ τρίμηνο του 2023.
«Βλέπουμε ότι για πρώτη φορά, η ανάπτυξη της Γαλλίας καθοδηγείται από τις εξαγωγές, από τις εταιρικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από την κατανάλωση των νοικοκυριών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο RTL. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο κινητήρας της παραγωγής μας λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά», προσέθεσε.
Ανάπτυξη για το ΑΕΠ της Ισπανίας
Θετικό ρυθμό μεταβολής κατέγραψε και η οικονομία της Ισπανίας το β΄ τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία αναπτύχθηκε κατά 0,4%, έναντι ρυθμού 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο κι εκτιμήσεων για 0,4%.
Σε ετήσια βάση το ισπανικό ΑΕΠ κατέβασε αισθητά ταχύτητα, καθώς από το 4,2% του πρώτου τριμήνου, αναπτύχθηκε κατά 1,8%
Η «ανορθογραφία» της οικονομίας της Σουηδίας
Από την άλλη, η οικονομία της Σουηδίας (η οποία είναι εκτός Ευρωζώνης) κινήθηκε πτωτικά, καθώς το β΄ τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 1,5%, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας και το β΄ τρίμηνο του 2020.


Latest News

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ