
Σε 103.310 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται για την εξαργύρωση επιταγών (vouchers), στο πλαίσιο του προγράμματος: «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και από την προβλεπόμενη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
Μάχη για τις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας εγκρίνονται οι πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων, διακριτά ανά Περιφέρεια και ανά εισοδηματική κατηγορία, των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα.
Οι δικαιούχοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Υπολογίζεται πως η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί, περίπου, κατά 65% ανά νοικοκυριό. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μειωθεί κατά 200.000 τόνους, ετησίως.
Οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 107.700.071 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 7.302 αιτήσεις προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, 26.354 από την Αττική, 2.785 από το Βόρειο Αιγαίο, 9.577 από την Δυτική Ελλάδα, 3.420 από την Δυτική Μακεδονία, 4.381 από την Ήπειρο, 7.603 από την Θεσσαλία, 2.487 από τα Ιόνια Νησιά, 16.166 από την Κεντρική Μακεδονία, 7.110 από την Κρήτη, 2.738 από το Νότιο Αιγαίο, 6.757 από την Πελοπόννησο και 6.630 από την Στερεά Ελλάδα.
Οι οριστικοί πίνακες, με τους επιλέξιμους και τους επιλαχόντες δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» αναρτώνται, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://allazothermosifona.gov.gr/exelixi/apotelesmata-axiologisis/ Οι σχετικές λίστες έχουν καταρτιστεί ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία προϋπολογισμού, με αντίστοιχη κατάταξη, βάσει της βαθμολογίας κάθε αίτησης. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ενημερώνονται μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
Με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι δικαιούχοι λαμβάνουν, άμεσα, τις ειδικές επιταγές, που καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και των άμεσα συνδεδεμένων και απαραίτητων υπηρεσιών (τοποθέτηση κ.λπ.) από τους εγκεκριμένους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δικαίωμα συμμετοχής στο «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» είχε η πλειονότητα των νοικοκυριών. Εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια και υπήρξε ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, καθώς και για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Το «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ωστόσο, λόγω προσαύξησής του κατά 8% (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων) καλύπτονται από το πρόγραμμα αιτήσεις, συνολικού ύψους 107.700.071 ευρώ. Κατά την εξαργύρωση των επιταγών θα δημιουργείται χώρος (αποθεματικό), ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και επιλαχόντες δικαιούχοι του.


Latest News

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου