Απέτυχαν οι εκπρόσωποι της G20 να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με Ινδό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
Ινδία – G20: Χωρίς συμφωνία για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων
Οι ανεπτυγμένες χώρες της ομάδας απαίτησαν μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025 και μείωση των απόλυτων εκπομπών GHG κατά 43% έως το 2030, όλα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποτραπούν ακόμη χειρότερα κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες.
Και στις δύο απαιτήσεις αντιτάχθηκαν οι αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Τι υποστηρίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες
Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι οι συνολικοί στόχοι μετριασμού – που αποσκοπούν στη μείωση ή την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την απομάκρυνσή τους από την ατμόσφαιρα – θα περιόριζαν τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν υποδομές και να αναπτυχθούν οι ίδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τάχθηκαν υπέρ του να παραμείνουν οι G20 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία επέτρεπε στις διάφορες χώρες να αντιμετωπίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους.
Η Κίνα και η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία απέφυγαν να αναλάβουν δεσμεύσεις στις συνομιλίες της G20, δήλωσαν μέλη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
Τι λέει η ΕΕ
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ επέκρινε το αποτέλεσμα της τριήμερης συνάντησης στην ινδική πόλη Τσενάι, το οποίο, όπως είπε, έδειξε ότι οι χώρες της G20 δεν δίνουν καμία βαρύτητα στις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης, ο Virginijus Sinkevicius δήλωσε ότι ορισμένες αντιπροσωπείες προσπάθησαν να ανακαλέσουν προηγούμενες δεσμεύσεις για το κλίμα – μια στάση που, όπως είπε, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί.
«Μας ζητήθηκε να κάνουμε τολμηρές επιλογές, να επιδείξουμε θάρρος, δέσμευση και ηγεσία. Αλλά εμείς, συλλογικά, αποτύχαμε να το επιτύχουμε αυτό. Δεν μπορούμε να καθοδηγούμαστε από τον μικρότερο κοινό παρονομαστή ή από στενά εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο ρυθμός της αλλαγής να καθορίζεται από τους πιο αργοκίνητους στην αίθουσα», δήλωσε.
Από αποτυχία σε αποτυχία
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη διαφωνία των μεγάλων οικονομιών της G20 σχετικά με τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, λόγω αντιρρήσεων ορισμένων χωρών που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, Bhupendra Yadav, δήλωσε ότι η προεδρία της G20 θα εκδώσει σύντομα μια δήλωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, αντί για ένα κοινό ανακοινωθέν – για το οποίο απαιτείται πλήρης συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε όλα τα θέματα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων