Απέτυχαν οι εκπρόσωποι της G20 να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με Ινδό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Ινδία – G20: Χωρίς συμφωνία για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων

Οι ανεπτυγμένες χώρες της ομάδας απαίτησαν μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025 και μείωση των απόλυτων εκπομπών GHG κατά 43% έως το 2030, όλα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποτραπούν ακόμη χειρότερα κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Και στις δύο απαιτήσεις αντιτάχθηκαν οι αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τι υποστηρίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι οι συνολικοί στόχοι μετριασμού – που αποσκοπούν στη μείωση ή την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την απομάκρυνσή τους από την ατμόσφαιρα – θα περιόριζαν τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν υποδομές και να αναπτυχθούν οι ίδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τάχθηκαν υπέρ του να παραμείνουν οι G20 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία επέτρεπε στις διάφορες χώρες να αντιμετωπίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους.

Η Κίνα και η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία απέφυγαν να αναλάβουν δεσμεύσεις στις συνομιλίες της G20, δήλωσαν μέλη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.

Τι λέει η ΕΕ

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ επέκρινε το αποτέλεσμα της τριήμερης συνάντησης στην ινδική πόλη Τσενάι, το οποίο, όπως είπε, έδειξε ότι οι χώρες της G20 δεν δίνουν καμία βαρύτητα στις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης, ο Virginijus Sinkevicius δήλωσε ότι ορισμένες αντιπροσωπείες προσπάθησαν να ανακαλέσουν προηγούμενες δεσμεύσεις για το κλίμα – μια στάση που, όπως είπε, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Μας ζητήθηκε να κάνουμε τολμηρές επιλογές, να επιδείξουμε θάρρος, δέσμευση και ηγεσία. Αλλά εμείς, συλλογικά, αποτύχαμε να το επιτύχουμε αυτό. Δεν μπορούμε να καθοδηγούμαστε από τον μικρότερο κοινό παρονομαστή ή από στενά εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο ρυθμός της αλλαγής να καθορίζεται από τους πιο αργοκίνητους στην αίθουσα», δήλωσε.

Από αποτυχία σε αποτυχία

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη διαφωνία των μεγάλων οικονομιών της G20 σχετικά με τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, λόγω αντιρρήσεων ορισμένων χωρών που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, Bhupendra Yadav, δήλωσε ότι η προεδρία της G20 θα εκδώσει σύντομα μια δήλωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, αντί για ένα κοινό ανακοινωθέν – για το οποίο απαιτείται πλήρης συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε όλα τα θέματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα