Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα είναι πλέον βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,5 βαθμού που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού, προειδοποιεί ο νέος επικεφαλής της κλιματικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Είναι πλέον αναπόφευκτο ότι ο πλανήτης θα ζήσει «τουλάχιστον μια μικρή υπέρβαση» του στόχου για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Σκία, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
G20: Χωρίς συμφωνία για πλαίσιο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου
Οι κυβερνήσεις «δεν έχουν εφαρμόσει αρκετά φιλόδοξες πολιτικές για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο» είπε ο βρετανός καθηγητής Βιώσιμης Ενέργειας.
Αναγνώρισε δε ότι ο μηδενισμός των εκπομπών άνθρακα σε ορισμένους τομείς όπως οι μεταφορές «δεν είναι ρεαλιστικός», κάτι που σημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα χρειαστεί τεχνολογίες που αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι δηλώσεις του Σκία έρχονται την ώρα που η Ευρώπη, η Αμερική και η Ασία πλήττονται από πρωτοφανείς καύσωνες.
Ο θερμότερος Ιούλιος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, ο φετινός Ιούλίος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποδειχθεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτική. Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τα δεδομένα του WMO και του Copernicus.
«Η εποχή της παγκόσμιας θέρμανσης τέλειωσε. Ξεκινά η εποχή του παγκόσμιου βρασμού» είπε.
Ο φετινός Ιούλιος ξεπέρασε το όριο των 1,5 βαθμών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήδη χάσαμε τον στόχο, αφού η πρόβλεψη της Συμφωνίας του Παρισιού αφορά τον μέσο όρο μιας περιόδου τουλάχιστον 20 ετών.
Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της IPCC, οι δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Νέα εξαγορά από τη Sunlight στη Γερμανία – «Βουτά» στις μπαταρίες ναυτιλίας
Η Sunlight Group συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με άλλα 100 εκατ. στο εργοστάσιο του Κιλκίς και νέο project
Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη των πληγέντων Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης στο «Εξοικονομώ 2025»
Για τους πληγέντες μάλιστα προβλέπονται στο Εξοικονομώ 2025 αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) και ειδικός προϋπολογισμός (91,3 εκατ. ευρώ)
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»