
Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση υποδομών σε οικισμούς της Ρόδου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ενεργοποιεί η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έπειτα από άμεσες ενέργειες του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά.
Κλιματική αλλαγή: Ο στόχος του Παρισιού έχει πρακτικά χαθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Οι προτεραιότητες
Η υδροδότηση αλλά η αποκατάσταση των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών του νησιού, είναι ο κύριος στόχος των ειδικών μέτρων. Η άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, αφορά:
- Την άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση αντλιοστασίων, προμήθεια δεξαμενών και μεταφορές νερού.
- Την έκτακτη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης ή/και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για την κάλυψη έκτακτων απαιτήσεων υδροδότησης σε οικισμούς ή περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
- Την έκτακτη ενίσχυση προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αποκλειστική ευθύνη την τεχνική υποστήριξη των έκτακτων διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διοικητική υποστήριξη του φορέα για την γρήγορη διαδικασία αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που θα εγκριθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία αποκατάστασης οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου, ενώ όπως τονίστηκε, πρόκειται για την πρώτη ενέργεια στήριξης των πληγέντων περιοχών. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών της νήσου Ρόδου, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σάμος, Σητεία, Κάλυμνος, Σαμοθράκη, Θάσος), θα στηριχθεί η προώθηση χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (δίκτυα, δεξαμενές κα), προστασίας περιβάλλοντος και μελέτες τεχνικών έργων κ.α..


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ