
«Είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης, είτε με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, είτε με άλλα μέσα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, να υπάρξει προστασία των πραγματικά ευάλωτων. Αυτό είναι αμετάθετη θέση μας. Όμως τα «μεγάλα ψάρια» δεν είναι ευάλωτοι, ούτε είναι ευάλωτοι εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς να υπερασπιζόμαστε, εν ονόματι ορισμένων δογμάτων, ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι φτωχοί , την ώρα που χιλιάδες οφειλέτες παρά τις δυσκολίες εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους».
Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την προστασία των δανειοληπτών.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά ότι στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την κάλυψη των ευάλωτων δανειοληπτών, υπήρξε πρωτοβουλία που είχε ως προϋπόθεση την διασταύρωση των τραπεζικών λογαριασμών των αιτούντων και από τους 40.000 δυνητικά ωφελούμενους, επέτρεψαν τη διασταύρωση αυτή μόνο 4-5.000. «Δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις σας, αλλά αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι υπόψη μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απευθυνόμενος στην κα Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα φέρουμε το επόμενο διάστημα και νέες ρυθμίσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις των servicers. Το πλαίσιο πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Περιμένω προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την εικόνα και δεν θα αγνοούν τα υφιστάμενα εργαλεία για την προστασία των δανειοληπτών».
ΕΕΤ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης ευάλωτων δανειοληπτών
Εργαλεία προστασίας
Παρουσιάζοντας τα υφιστάμενα εργαλεία προστασίας και τις επιπλέον δυνατότητες που υπάρχουν ή θα θεσμοθετηθούν άμεσα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε:
Τις δεκάδες χιλιάδες διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεταξύ των δανειοληπτών και των εταιρειών διαχείρισης οφειλών.
Το νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων με το οποίο οι servicers, που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, θα υποχρεούνται να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες που σήμερα δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν υπάρχει σαφής και έγκαιρη ενημέρωση προς τους οφειλέτες.
Τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, όπως οι ρυθμίσεις παλαιών και νέων οφειλών σε 120 και 72 δόσεις που θα είναι ανοιχτές ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου.
Τον εξωδικαστικό μηχανισμό για συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες που εξασφαλίζει παράλληλα σημαντική προστασία για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Όπως είπε ο υπουργός, γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του μηχανισμού ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός και δίκαιος, ενώ σημείωσε ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό αιτήσεων, καθώς και νέο μηνιαίο ρεκόρ ρυθμίσεων.
Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Στήριξης πρώτης Κατοικίας για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου έως 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες και αναστολή μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις) κατά των οφειλετών.
Το Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων δανειοληπτών που υλοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας.
Πέραν αυτών, η Πολιτεία καλύπτει τους ευάλωτους με επιπλέον εργαλεία όπως – μεταξύ άλλων – το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ που διαθέτει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους και το καινοτόμο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
Ολιστική αντιμετώπιση
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:
Ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των πραγματικά ευάλωτων, δανειοληπτών. «Δεν χαρίζουμε, ανέφερε, την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν».
Ότι οι ευάλωτοι πρέπει να είναι πραγματικά ευάλωτοι και όχι άνθρωποι που αποκρύπτουν για διάφορους λόγους την περιουσία και τα εισοδήματα τους. «Έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι ρυθμίσεις θα είναι αποδεκτές όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και από όλους τους άλλους οι οποίοι παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους και τις δόσεις προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλη την κοινωνία».
Ότι η χώρα, όπως και όλες οι χώρες πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της και σε σχέση με την στήριξη του τραπεζικού συστήματος. «Μόλις πρόσφατα, είπε, ζήσαμε τις δυσμενείς συνέπειες από την επιβάρυνση των φορολογουμένων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Ότι με τον όλο χειρισμό πρέπει να τίθενται οι βάσεις για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, εφόσον πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου, πιο θετικού πλαισίου που θα επιτρέπει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο θαρραλέα βήματα στην κατεύθυνση της χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων.
Ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα πλαίσιο λύσεων με το οποίο να μεταφέρονται και στην Ελλάδα καλές πρακτικές από άλλες χώρες κυρίως της Ευρώπης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. «Δεν χρειάζεται», ανέφερε, «να ανακαλύψουμε τον τροχό».


Latest News

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής