Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ειρήνη έχουν τη σχέση του διαβόλου με το λιβάνι. Απολύτως καμία.
Όσοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος εννοεί πραγματικά ότι η αφρικανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ειρήνη στην Ουκρανία, ας το σκεφτούν ξανά.
Μεντβέντεφ: «Να προσεύχεστε να μην κερδίσουν οι Ουκρανοί»
Πρόσφατα, η Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε ένα νόμο που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να στείλει γραμμή εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον άντρες στη μάχη, επιβεβαιώνοντας αυτό που φοβούνται πολλοί αναλυτές, ότι όταν ο Πούτιν μιλά για ειρήνη προετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερη πόλεμο.
Όπως γράφουν οι Financial Times, αναπαράγοντας τα λόγια του Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμα, «αυτές οι τροπολογίες είναι γραμμένες για μεγάλο πόλεμο και γενική επιστράτευση. Και η μυρωδιά αυτού του μεγάλου πολέμου είναι ήδη έντονη».
Το λανθασμένο αφήγημα της Δύσης
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι πολλοί στην Ουκρανία και στη Δύση θέλουν να πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει στριμωχτεί στη γωνία.
Το αφήγημα των ξένων είναι ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει σταδιακά να ανακτά τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι και έχει αποδειχτεί ικανός για να χτυπήσει μέχρι και μέσα στα ρωσικά εδάφη, το ίδιο το Κρεμλίνο.
Η πίεση εξάλλου των κυρώσεων στη Ρωσία αυξάνεται συνεχώς, την ώρα που οι χώρες της Δύσης παραμένουν -για την ώρα- ενωμένες στην αθρόα προμήθεια του Κιέβου με πολεμικό υλικό.
Η δε ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του αφεντικού της τρομερής και φοβερής Wagner, έφερε στο φως τις αντιπαλότητες στα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού και άφησε να εννοηθεί ότι η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου… χάνει λάδια.
Η διαφορετική ρωσική ανάγνωση
Η εικόνα όμως για τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφεται παραπάνω, γράφει σε άρθρο γνώμης στη βρετανική εφημερίδα ο Αλεξάντερ Καμπούεβ από το Carnegie Russia Eurasia Center με έδρα το Βερολίνο.
Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για το Κρεμλίνο, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν μακρύ πόλεμο. Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να σημειώσει φέτος μέτρια ανάπτυξη, κυρίως χάρη στα στρατιωτικά εργοστάσια, που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Τα κρίσιμα εξαρτήματα, όπως είναι τα μικροτσίπ που χρειάζονται για την αμυντική βιομηχανία φτάνουν στη Ρωσία χωρίς σταματημο από την Κίνα και άλλες πηγές.
Παρά τις κυρώσεις, το πολεμικό σεντούκι του Κρεμλίνου εξακολουθεί να ξεχειλίζει από μετρητά, χάρη στα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη του περασμένου χρόνου και στην προσαρμοστικότητα των Ρώσων εξαγωγέων, που έχουν βρήκαν νέους πελάτες για τα εμπορεύματα τους και που τακτοποιούν τις πληρωμές τους κυρίως σε γιουάν.
Εάν οι δημοσιονομικές πιέσεις γίνουν εντονότερες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να υποτιμήσει περαιτέρω το ρούβλι, διευκολύνοντας την πληρωμή των στρατιωτών, των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, που κρατούν τη ρωσική ελίτ και τον ρωσικό λαό υπό έλεγχο και στην ίδια γραμμή με τις κατευθυντήριες γραμμές του Κρεμλίνου.
Η εικόνα στο μέτωπο του πολέμου
Όσον αφορά τον ίδιο τον πόλεμο, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να παρουσιάζεται ατάραχο από την ουκρανική αντεπίθεση. Ακόμη κι αν το Κίεβο πετύχει περισσότερα, είναι βέβαια ότι η ρωσική ηγεσία θα κάνει λόγο για πρόσκαιρα κέρδη.
Ο Πούτιν βασίζεται στο γεγονός ότι το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να κινητοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ουκρανίας και η μόνη πίεση που υπάρχει είναι αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: δηλαδή να κινητοποιηθούν περισσότεροι άνδρες, να οπλιστούν, να εκπαιδευτούν και να σταλούν στα πεδία των μαχών.
Αυτός ακριβώς είνα ο σκοπός του νέου νόμου, που θα βοηθήσει το Κρεμλίνο να αποφύγει μια ακόμη επίσημη κινητοποίηση, που οδήγησε πέρσι δεκάδες χιλιάδες νέους Ρώσους στην έξοδο από τη χώρα με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, μέχρι και με τα πόδια!
Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση μπορεί να στέλνει αθόρυβα προσχέδια ειδοποιήσεων σε όσους άνδρες κρίνει απαραίτητο. Το ανώτατο όριο ηλικίας για την εκτέλεση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα αυξηθεί από τα 27 στα 30 χρόνια και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο.
Γιατί αποχώρησε η Μόσχα από τα σιτηρά
Μόλις εκδοθεί ένα ηλεκτρονικό προσχέδιο ειδοποίησης, τα σύνορα της Ρωσίας θα κλείσουν αμέσως για τον παραλήπτη της, προκειμένου να αποτραπεί μια μαζική έξοδος ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία, σαν αυτή του περασμένου φθινοπώρου.
Οι ποινές για την άρνηση εκτέλεσης των στρατιωτικών καθηκόντων έχουν επίσης αυξηθεί. Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με τις τεράστιες κρατικές επενδύσεις για την παραγωγής επιπλέον όπλων, θα βοηθήσουν τον Πούτιν να οικοδομήσει έναν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό.
Παράλληλα, αυτό που επιχειρεί ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο στραγγαλισμός της οικονομίας της Ουκρανίας. Ξέροντας πολύ καλά ότι τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας συντηρεί η Δύση, ζητά από τις χώρες της να κλείσουν ερμητικά τα πορτοφόλια τους.
Γι’ αυτό και η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επέτρεπε τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων του Κιέβου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ έκτοτε έχει εξαπολύσει ένα σωρό επιδρομές και χτυπήματα σε λιμάνια για να καταστρέψει κάθε πιθανότητα αναβίωσης της συμφωνίας.
Στόχος η καταστροφή της Ουκρανίας
Η ίδια λογική συντηρεί και αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία, με στόχο να γίνουν ακατοίκητες οι συγκεκριμένες πόλεις και να μην υπάρξει καμιά περίπτωση ανοικοδόμησης τους.
Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η ταχεία ανοικοδόμηση του ρωσικού στρατού και ο σταδιακός αποδεκατισμός της ουκρανικής οικονομίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα αυξήσει την απογοήτευση, φρενάροντας και μειώνοντας την υλική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Για να επιταχυνθεί το παραπάνω και να σπάσει η σχετική βούληση της Δύσης, η Μόσχα χρησιμοποιεί απειλές κλιμάκωσης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της προς το έδαφος του ΝΑΤΟ μέσω της Λευκορωσίας με τη βοήθεια των μισθοφόρων Wagner που εδρεύουν εκεί.
Ο Πούτιν έχει κάνει πολλά και μοιραία λάθη. Αλλά όσο αυτός είναι επικεφαλής, η Μόσχα δεν θα σταματήσει να αφιερώσει τους τεράστιους πόρους της για να πετύχει την καταστροφή της Ουκρανίας, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ
Διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική Αθηνών-Θηβών λόγω χιονόπτωσης
Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα, ιδιαίτερα στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους λόγω της κακοκαιρίας