Έντονη χωρίστρα στο πλάι, μαντηλάκι στο πέτο και μία ιδιαίτερη εκφορά του λόγου (την οποία άλλοι θεωρούν συμπαθητική και άλλοι απλώς γλοιώδη) είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μαξιμίλιαν Κρα. Σε ηλικία μόλις 46 ετών ο Κρα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και ευρωβουλευτής από το 2019, εκλέγεται επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 στο συνέδριο της AfD, που ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Μαγδεμβούργο.

Η συγκεκριμένη επιλογή προκαλεί εντάσεις και αντιδράσεις, ακόμη και εντός του κόμματος. «Είμαστε ένας λαός, αγαπητοί φίλοι», λέει ο Κρα, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα των Ανατολικογερμανών πριν από την πτώση του Τείχους. «Και αυτό γιατί, όταν βλέπουμε το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες, καταλαβαίνουμε ότι και η γενιά των παππούδων μας και η γενιά των προπάππων μας ήταν επίσης ένας λαός».

Γερμανία: Δημοσκοπική εκτόξευση του ακροδεξιού AfD

Αλλά οι αιχμές του Μαξιμίλιαν Κρα δεν περιορίζονται εναντίον εκείνων που, κατά τη γνώμη του, δεν δικαιούνται να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο. Στο στόχαστρό του βρίσκονται και πολιτικοί αντίπαλοι, όπως οι Πράσινοι: «Αγαπητοί φίλοι, σε ένα γερμανικό σχολείο ειδικής αγωγής δεν θα βρείτε ούτε έναν χωρίς νοημοσύνη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε ένα συνέδριο των Πρασίνων» αναφέρει ο Κρα στο Μαγδεμβούργο. Φαίνεται ότι αυτό το είδος χιούμορ έχει απήχηση στους συνέδρους, οι οποίοι εγκρίνουν την υποψηφιότητά του με 65% των ψήφων .

Εκτός κόμματος οι πιο μετριοπαθείς 

Στον ίδιο χώρο, τον Νοέμβριο του 2018, τα μέλη της AfD είχαν εκλέξει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου για τις εκλογές του 2019 τον Γιοργκ Μόιτεν με ποσοστό 90%. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ο Μόιτεν αποχώρησε από την AfD τον Ιανουάριο του 2022. Ο βουλευτής Νόρμπερτ Κλάινβεχτερ, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν σοβαρή και πιο «μετριοπαθή» εναλλακτική λύση στην υποψηφιότητα Κρα, δεν εμφανίστηκε καν στο Μαγδεμβούργο. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις «εν δήμω», που κυριαρχούσαν σε προηγούμενα συνέδρια, έχουν εκλείψει πλέον.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα στελέχη που ανεπιτυχώς επιχείρησαν να αντιταχθούν στη δεξιά ριζοσπαστικοποίηση της AfD είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κόμμα, είτε υιοθετούν μία νοοτροπία «αθόρυβης παραίτησης» απέναντι στα κομματικά δρώμενα. Ελάχιστα ζητήματα είναι εκείνα που προκαλούν πλέον έντονες διαφωνίες εντός του κόμματος, αν εξαιρέσουμε τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι προφανές ότι εξακολουθούν  να διχάζουν.

«Είμαστε δεύτερο κόμμα στη Γερμανία»

Μιλώντας στην DW και επικαλούμενη πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Μπέατριξ φον Στορχ, εκ των ηγετικών στελεχών της AfD, δηλώνει: «Δεν είμαστε ισχυροί μόνο στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, είμαστε το Νο 2 σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Γερμανία. Όταν είσαι απογοητευμένος από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είναι θεμιτό να δίνεις την ψήφο σου στην AfD. Και αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα απέναντι στα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, για να επιλέξουν μία διαφορετική πολιτική για τη Γερμανία».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις ρητορικές εξάρσεις της AfD απέναντι σε αλλοδαπούς και αιτούντες άσυλο, η Μπέατριξ φον Στορχ λέει: «Θα πρέπει να μιλήσετε με τους μετανάστες που ζουν ήδη εδώ για ένα διάστημα, που συμμετέχουν στην κοινωνία μας, που έχουν ενσωματωθεί. Έχουμε ισχυρή υποστήριξη στην κοινότητα των μεταναστών με γερμανικό διαβατήριο, που επιτρέπεται να ψηφίζουν στη Γερμανία. Γιατί γνωρίζουν ότι μπορείς να είσαι μέρος της κοινωνίας αυτής, εάν το επιθυμείς».

Deutsche Welle

Ανν Μπεατρίς Κλάσμαν, dpa | Κρίστοφερ Κίσμαν, dpa | Τζένιφερ Γκρέιαμ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ
Επικαιρότητα |

Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ

«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ την αντίδραση Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του