
Τη δέσμευση για συνταξιοδότηση σε όσους έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επαγγελματικά ταμεία: Ερχεται έξτρα σύνταξη για 24 κλάδους
«Ναι, ο στόχος μου είναι να μπορούν να βγουν στη σύνταξη και όσοι χρωστούν πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, με κάποια κριτήρια προφανώς, που θα αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για ανθρώπους που έχουν πράγματι καταστραφεί οικονομικά και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη σύνταξη. Γνώμονας των αποφάσεων πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πληρώσει 27 χρόνια ένσημα και να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε ότι ήδη ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση που οδηγεί στην πλήρη εκκαθάριση των κυρίων συντάξεων. «Για να βγουν τα εφάπαξ και για να βγουν οι επικουρικές πρέπει να βγουν οι κύριες συντάξεις. Τώρα που οι κύριες συντάξεις είναι πια σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο και πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα έχουμε βάλει ως στόχο να μειώσουμε τις επικουρικές μέχρι τέλος του χρόνου τουλάχιστον στο μισό από ότι είμαστε σήμερα. Φυσικά και τα εφάπαξ θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Στο ερώτημα αν για τις ελλείψεις προσωπικού φταίνε οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίες σε κάποιες περιπτώσεις σημείωσε ότι «είναι πολύ σύνθετο το φαινόμενο της ανεργίας στην Ελλάδα. Από τη μια ακούς 11% ανεργία και από την άλλη όποιος κλάδος οικονομίας επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας μας ζητάει να του βρούμε εργαζόμενους, είτε είναι τουρισμός, είτε είναι εστίαση, είτε είναι οικοδομή, είτε είναι πρωτογενής τομέας, είτε είναι βιομηχανία.
Κανένας δεν βρίσκει εργαζομένους και ταυτόχρονα έχουμε 11% ανεργία. Αυτό καταλαβαίνετε είναι οξύμωρο. Οπότε, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση στο πρόβλημα. Μία απάντηση είναι σίγουρα οι χαμηλοί μισθοί. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη. Πρέπει η αξία της μισθωτής εργασίας να απεικονίζει την πραγματική αξία στον σημερινό κόσμο.
Δεύτερον, οι συνθήκες εργασίας. Δεν μπορεί ένας που έχει ένα ξενοδοχείο να αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκει εργαζομένους, όταν ο εργαζόμενος πρέπει να ζήσει σε ένα κοτέτσι. Κάθε εργαζόμενος έχει ψυχή και θέλει να ζει αξιοπρεπώς.
Τρίτον, είναι η μαύρη εργασία που προφανώς υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.
Τέταρτον, είναι η έλλειψη κατάρτισης σε κρίσιμα επαγγέλματα τα οποία μας λείπουν και αυτό θα το διορθώσουμε με τα προγράμματα reskilling και upskilling μέσω της ΔΥΠΑ.
Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, όμως πιστεύω ότι με τις πολιτικές μας η ανεργία σε βάθος τετραετίας θα πέσει αρκετά», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
Για τη μαύρη εργασία ο υπουργός ανάφερε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και υπενθύμισε ότι αυτοί είναι αυξημένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
«Η μαύρη εργασία έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πρωτοβουλία του Γιάννη Βρούτση να επιβάλει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ αν μια επιχείρηση έχει ανασφάλιστο εργαζόμενο έχει αποδώσει, αλλά τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποδηλωμένη εργασία. Τους δηλώνουν 4ωρο και τους έχουν να δουλεύουν 10ωρο. Αυτό πιστεύω θα το αντιμετωπίσουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τα κίνητρα που θα θεσπίσουμε θα είναι τέτοια και για να την έχει η επιχείρηση αλλά και για να θέλει να τη χτυπάει ο εργαζόμενος», είπε ο υπουργός.


Latest News

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024