Το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της UEFA Club (CFCB) έχει ανάψει το «πράσινο φως»: Οι σύλλογοι που έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη θα μπορούν να παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς πρόβλημα. Αυτή τη σεζόν, αυτό συνέβη με την Αστον Βίλα (Αγγλία) και τη Βιτόρια Γκιμαράες (Πορτογαλία), Μπράιτον (Αγγλία) και Σεν Ζιλουάζ  (Βέλγιο) και Μίλαν (Ιταλία), Τουλούζ (Γαλλία).

Όπως αναφέρει η «Ας», «Η UEFA εξηγεί ότι το επιτρέπει επειδή οι σύλλογοι έχουν εφαρμόσει «σημαντικές αλλαγές στους συλλόγους και τους σχετικούς επενδυτές τους». Αυτές οι αλλαγές στις οποίες αναφέρονται είναι η μείωση της συμμετοχής των επενδυτών σε έναν από τους συλλόγους ή ακόμα και η μεταβίβαση του ελέγχου και λήψης αποφάσεων ενός από τα σωματεία σε ανεξάρτητο οργανισμό, περιορισμοί στη δυνατότητα χρηματοδότησης περισσότερων του ενός συλλόγων ή να μην έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε την ικανότητα να διορίζει νέα στελέχη σε περισσότερα από ένα σωματεία, να συμμετέχει στη γενική συνέλευση, να συμμετέχει σε βασικές αποφάσεις όπως η έγκριση προϋπολογισμών ή να ασκεί έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο ή τις συνελεύσεις μέσω δικαιώματος αρνησικυρίας ή συμβατικές συμφωνίες με άλλους μετόχους.

«Συμμαχία» Ιταλίας – Τουρκίας για το Euro 2032

Επιπλέον, αυτοί οι σύλλογοι έχουν αποδεχθεί ότι κανένας παίκτης δεν θα μεταγραφεί μεταξύ των δυο ομάδων, άμεσα ή έμμεσα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, ότι δεν θα συνεργαστούν ούτε θα συνάψουν κοινές τεχνικές ή εμπορικές συμφωνίες, ούτε θα χρησιμοποιήσουν κοινές βάσεις δεδομένων. Για να γίνει αυτό, η UEFA διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί τους έξι συλλόγους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αυτή τη σεζόν.

Το Κατάρ τρίβει τα χέρια του

Αυτή η απόφαση ανοίγει νέα σελίδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μέχρι τώρα, το μόνο πράγμα που εμπόδιζε τον ίδιο ιδιοκτήτη να αγοράσει αρκετούς μεγάλους συλλόγους στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορούσαν να παίξουν στο Champions League. Ωστόσο, αυτή η απόφαση ανοίγει ένα νέο σενάριο για όποιον θέλει να ελέγξει αρκετούς από τους καλύτερους συλλόγους στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η πιο ξεκάθαρη περίπτωση είναι αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο αγγλικός σύλλογος είναι προς πώληση και το… Κατάρ είναι σε επιφυλακή. Αυτοί, μαζί με την INEOS, είναι οι δύο μνηστήρες που βρίσκονται πιο κοντά στην αγορά της Γιουνάιτεντ. Και οι δύο αναχαιτίστηκαν από ton προηγούμενο νόμο, αλλά τώρα η UEFA, φαίνεται να έχει χαλαρώσει. Ενώ το Κατάρ ελέγχει την PSG, η INEOS κατέχει τη Νις.

Πλέον, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει και φαίνεται ότι πλησιάζει η μέρα που θα βλέπουμε δύο ομάδες ίδιας ιδιοκτησίας να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε αγώνα ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Αν και η UEFA επιβεβαιώνει ότι θα γνωρίζει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται παραπάνω, ο φίλαθλος θα έχει πάντα αμφιβολίες για την φερεγγυότητα του αποτελέσματος ενός αγώνα που θα υπάρχουν κοινά συμφέροντα για τις δυο ομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.

Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση
Business of Sport |

Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι είχε πρόταση 250.000.000 ευρώ για τον Λαμίν Γιαμάλ, με το «Goal» να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η PSG.