Ανοδικά, ως επί το πλείστον, κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, αν και η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας για τον Ιούλιο παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,47%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech κέρδισε 2,77%. Στα σημερινά επίπεδα, ήταν η πρώτη φορά που ο HSI ξεπέρασε το όριο των 20.000 μονάδων σε περισσότερο από ένα μήνα.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν όλες υψηλότερες, αλλά μείωσαν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, με το Shanghai Composite να σημειώνει άνοδο 0,39% και το Shenzhen Component να κλείνει κατά 0,63% υψηλότερα.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 1,26% για να κλείσει στις 33.172, ενώ ο Topix σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο 1,39% για να κλείσει την ημέρα στις 2.322,56 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 33 ετών.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,93% στις 2.632,58 μονάδες και κατέγραψε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ο Kosdaq αναρριχήθηκε 2,25% για να κλείσει στις 935,97 μονάδες, κοντά στο υψηλό 16 μηνών.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ανέβηκε οριακά και έκλεισε στις 7.410,4, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την απόφαση της Reserve Bank of Australia για τα επιτόκια την Τρίτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο πολιτικής του στο 4,35%.

Τα μάκρο

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2023 στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση προοπτικών, αναμένοντας ότι ο βασικός της ρυθμός πληθωρισμού για το οικονομικό έτος 2023 θα ανέλθει μεταξύ του 2,4% και 2,7%. Το οικονομικό έτος της Ιαπωνίας διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας παρέμεινε σε εδάφη συρρίκνωσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών να βρίσκεται στο 49,3 έναντι του 49,2 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με το εθνικό γραφείο στατιστικών της χώρας, το επίπεδο PMI είναι επίσης υψηλότερο από το 49,0 που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Ο δείκτης PMI για τον μη μεταποιητικό τομέα τον Ιούλιο ανήλθε στο 51,3, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 53,2.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από το 2,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Η προκαταρκτική έκθεση έδειξε επίσης ότι σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4%, μια απότομη αντιστροφή από την άνοδο 3,1% που σημειώθηκε τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές