Οριοθετημένη ήταν η άνοδος σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και «επισκέφτηκε» τα γνώριμα εδάφη πάνω από τις 1.340 μονάδες, δεν κατάφερε να τα κρατήσει στο τέλος, καθώς οι πωλητές της τελευταίας στιγμής έδωσαν το στίγμα τους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,12% στις 1.335,48 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μήνα τα κέρδη ανήλθαν το 4,4%.
Το ΧΑ έκλεισε έναν ακόμη ανοδικό μήνα, με τον τζίρο όμως στο τέλος να έχει μειωθεί αισθητά, αλλά όχι στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Ο Ιούλιος έκλεισε δίνοντας το μήνυμα ότι η συνέχεια στην αγορά θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, εν αναμονή της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, έναν προάγγελο είδαμε και σήμερα, με την Ελλάδα να αναβαθμίζεται από τον ιαπωνικό οίκο R&I, αν και αυτός δεν έχει την «πιστοποίηση» της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μικτές τάσεις στα αμερικανικά ομόλογα
Παρόλα αυτά, η αγορά πήρε κάποιες στηρίξεις από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως). Και αυτή βοήθησε στο να ξεπεραστούν τα εμφανή σημάδια της κόπωσης, ειδικά στη ζώνη των 1.350 μονάδων. Η εικόνα αυτή άλλωστε είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί, ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η οποία αρχίζει αύριο.
Η αγορά έχει λάβει επίσης την επιβεβαίωση των ευρωπαϊκών αρχών ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει πολύ καλή εικόνα αναφορικά με την ποιότητα των ισολογισμών του, με τις τέσσερις συστημικές να έχουν πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests που διεξήχθησαν. Πλέον αναμένει τα αποτελέσματα του β’ 3μηνου, αλλά και την Παρασκευή 4 Αυγούστου, όπου η Scope Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.
Σε κάθε περίπτωση όμως το αίσθημα των επενδυτών παραμένει υψηλό, παρά την κόπωση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες και συνδέεται εν μέρει και με την εποχικότητα. Επίσης, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί τίτλοι, το ανοδικό τους momentum δεν πειράχτηκε καν, καθώς οι μεσοπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν στις αγοραστικές τους θέσεις, μην έχοντας ουσιαστικό λόγο να αποεπενδύσουν.
Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της αγοράς με +4,18% που κατέγραψε, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas και Cenergy. Θετικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil, ενώ αρνητικά Πειραιώς και ΟΠΑΠ. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Εθνική, Jumbo, Coca Cola και Alpha Bank.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί