Οριοθετημένη ήταν η άνοδος σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και «επισκέφτηκε» τα γνώριμα εδάφη πάνω από τις 1.340 μονάδες, δεν κατάφερε να τα κρατήσει στο τέλος, καθώς οι πωλητές της τελευταίας στιγμής έδωσαν το στίγμα τους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,12% στις 1.335,48 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μήνα τα κέρδη ανήλθαν το 4,4%.

Το ΧΑ έκλεισε έναν ακόμη ανοδικό μήνα, με τον τζίρο όμως στο τέλος να έχει μειωθεί αισθητά, αλλά όχι στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Ο Ιούλιος έκλεισε δίνοντας το μήνυμα ότι η συνέχεια στην αγορά θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, εν αναμονή της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, έναν προάγγελο είδαμε και σήμερα, με την Ελλάδα να αναβαθμίζεται από τον ιαπωνικό οίκο R&I, αν και αυτός δεν έχει την «πιστοποίηση» της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μικτές τάσεις στα αμερικανικά ομόλογα

Παρόλα αυτά, η αγορά πήρε κάποιες στηρίξεις από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως). Και αυτή βοήθησε στο να ξεπεραστούν τα εμφανή σημάδια της κόπωσης, ειδικά στη ζώνη των 1.350 μονάδων. Η εικόνα αυτή άλλωστε είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί, ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες είναι χαμηλές για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η οποία αρχίζει αύριο.

Η αγορά έχει λάβει επίσης την επιβεβαίωση των ευρωπαϊκών αρχών ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει πολύ καλή εικόνα αναφορικά με την ποιότητα των ισολογισμών του, με τις τέσσερις συστημικές να έχουν πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests που διεξήχθησαν. Πλέον αναμένει τα αποτελέσματα του β’ 3μηνου, αλλά και την Παρασκευή 4 Αυγούστου, όπου η Scope Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αίσθημα των επενδυτών παραμένει υψηλό, παρά την κόπωση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες και συνδέεται εν μέρει και με την εποχικότητα. Επίσης, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί τίτλοι, το ανοδικό τους momentum δεν πειράχτηκε καν, καθώς οι μεσοπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν στις αγοραστικές τους θέσεις, μην έχοντας ουσιαστικό λόγο να αποεπενδύσουν.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της αγοράς με +4,18% που κατέγραψε, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas και Cenergy. Θετικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil, ενώ αρνητικά Πειραιώς και ΟΠΑΠ. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Εθνική, Jumbo, Coca Cola και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών