Σε μια -κατά τ' άλλα- αναμενόμενη κίνηση, ο ιαπωνικός Οίκος R&I έδωσε πρώτος από όλους τους μεγάλους την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Και το πολύμηνο σενάριο της προεξόφλησης στο ταμπλό συνεχίστηκε.

Το αναλυτικό άρθρο για την απόφαση του Οίκου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μας έχει ήδη προεξοφλήσει αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός, με μια άνευ προηγουμένου παρατεταμένη ανοδική κίνηση, για της οποίας την ποιότητα έχουμε μιλήσει πολλάκις στη στήλη.

Κι όμως, ακόμα κι έτσι, η εξέλιξη βρήκε και πάλι σήμερα τους αγοραστές να παίρνουν προβάδισμα, οδηγώντας ή συντηρώντας πολλές μετοχές ανξαρτήτου κεφ/σης σε νέα ιστορικά ή πολυετή υψηλά.

Μεταξύ αυτών, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΚΟΥΕΣ, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ.

Εντύπωση προκάλεσε η επιμονή στη REALCONS, μια μετοχή που θεωρούμε ότι παραμένει στην αφάνεια έντονα υποτιμημένη. Σήμερα, έβγαλε ισχυρούς όγκους περ. 3 φορές τον μέσο όρο της, λίγο κάτω από τα ιστορικά της υψηλά, με μεγάλα ποσοστιαία κέρδη. Υπενθυμίζουμε δε ότι αφενός έχει σημαντικά συμβόλαια στον κλάδο της πληροφορικής/λογισμικού, αφετέρου η μετοχική της βάση είναι εξαιρετικά συμπαγής, ενώ στα μειονεκτήματα παραμένει η μέτρια εμπορευσιμότητα.

Μα και πολλές ακόμα “μικρές” συνέχισαν να υπεραποδίδουν, όπως ΕΚΤΕΡ, ΑΛΜΥ, ΚΟΥΑΛ, ΣΕΝΤΡ, ΕΛΣΤΡ, ΔΟΜΙΚ. Η τελευταία, μετά και την είσοδο του νέου ..παίκτη στο μετοχικό σχήμα, αποδίδει 200% (!) στον μήνα και 330% στο έτος, κάτι που σε συνδυασμό με την παρατήρηση και των λοιπών του κατασκευαστικού κλάδου, αποδεικνύει το ότι ο κλάδος θα πρωταγωνιστήσει.

Παρά το ότι οι τράπεζες δεν βρέθηκαν στη μέρα τους, ωστόσο στήριξαν το ταμπλό, κυρίως με την απουσία πωλητών. Το προαναφερθέν νέο εξ Ιαπωνίας δίνει εκ νέου δικαιολογίες στους μεσοπρόθεσμους να παραμεί΄νουν, με την ελπίδα ότι μόλις το νέο “απορροφηθεί” από την αγορά, η άνοδος θα συνεχιστεί με νέα ώθηση.

Τέλος, ας αναφερθεί ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ότι τα χειρότερα πέρασαν σχετικά με τον πολύμηνο πόλεμο επιτοκίων της Fed. Οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να μειώνονται, η ύφεση να μην απειλεί τόσο, ενώ και εφόσον η αγορά εργασίας “ακούσει” τελικά και αποσυμφορηθεί λίγο, τα πράγματα θα επιστρέψουν σε ανοδικούς ρυθμούς. Προφανώς, πυλώνας παραμένει ο κλάδος πληροφορικής/τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής