Ανοδικά εκτιμάται πως κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, σε επίπεδο Ευρωζώνης συνείχθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών αν και με αργό ρυθμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος στην έρευνα της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση, από το αναθεωρημένο 2,8% τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην αποκλιμάκωση που έχει επιδοθεί από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022.
Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα η Ελλάδα [πίνακας]
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά -1%.
Αν εξαιρεθεί ένα μικρό διάλειμμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 όπου υπήρξε μια υποχώρηση σε ετήσια βάση της τάξεως του 0,3% και 0,1% αντίστοιχα, οι τιμές καταναλωτή έβαιναν μειούμενες για 10 διαδοχικούς μήνες.
Υπενθυμίζεται, ότι ο εθνικός πληθωρισμός βάσει της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 1,8%. Παραδοσιακά, το ποσοστό του εθνικού πληθωρισμού είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Eurostat. Αν επαληθευτεί η παράδοση αυτή και τον Ιούλιο, τότε ο εθνικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε ένα εύρος μεταξύ 2,5% και 2,8%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός συνέχισε την καθοδική του πορεία διαμορφούμενος στο 5,3% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, από 5,5% τον Ιούνιο σε εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε την ελάχιστη αρνητική μεταβολή της τάξεως του -0,1%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος στο 5,5% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 5,4%.
Οι «πρωταθλήτριες» χώρες και οι «κερδισμένες»
Στη Σλοβακία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1%. Ακολουθεί η Κροατία με ποσοστό 8,1%, η Λιθουανία (7,1%) και η Αυστρία (7%).
Στον αντίποδα, στο Βέλγιο καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό της τάξεως του 1,6%, όπως και στο Λουξεμβούργο (2%) και στην Ισπανία (2,1%).
Υψηλές πτήσεις των τροφίμων για άλλο ένα μήνα
Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν στα ύψη για άλλο ένα μήνα, καθώς και τον Ιούλιο ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων και των ποτών ενισχύθηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας στις οποίες οφείλεται η έκρηξη του πληθωρισμού, κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 6,1%. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ αυτές των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 5%.