Η Γερμανία επωφελήθηκε εδώ και πολύ καιρό από μια εποχή φθηνού χρήματος που τροφοδότησε μια δεκαετία άνθησης στα ακίνητα, αλλά τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σημαντική στροφή  επί τα… χείρω.

Στις τελευταίες ενδείξεις των αυξημένων πιέσεων που δέχεται ο κλάδος, ο μεγαλύτερος όμιλος ακινήτων της Γερμανίας Vonovia σημείωσε απώλειες και αποσβέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ , ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας για τους εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα παρέμεινε στάσιμη.

Κατόπιν αυτού το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ένα εκτενές αφιέρωμα επιχειρώντας να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα καθώς εξελίσσεται η κρίση:

Γιατί μας νοιάζει η Γερμανία;

Πιέσεις στον τομέα των ακινήτων έχουν επίσης εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία , αλλά η Γερμανία είναι σημαντική επειδή είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μεγαλύτερη αγορά επενδύσεων σε ακίνητα στην ήπειρο.

Ο τομέας ακινήτων αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής και μία στις δέκα θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Περιουσίας.

Πόσα άσχημη είναι η κατάσταση;

Οι νέες κατασκευές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας πτώση 47% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών και οι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 27% τους πρώτους πέντε μήνες.

Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν επίσης το πρώτο τρίμηνο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας άρχισε να διατηρεί στοιχεία, μειωμένες κατά 6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία θα δείξουν σε ποιο βαθμό η τάση συνεχίζεται και θα ρίξουν φως στην κατάσταση των εργασιών στις κατασκευές.

«Η τρέχουσα κρίση σίγουρα θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη», σχολίασε ο Sven Carstensen, διευθύνων σύμβουλος της Bulwiengesa, μιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων και ανάλυσης.

Τι κρύβεται πίσω από την πτώση;

Ο κύριος παράγοντας ήταν μια ξαφνική και ταχεία άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς περιορίζει τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες, αλλά υπάρχουν και άλλοι.

Το κόστος των κτιρίων έχει επίσης αυξηθεί στα ύψη και η ζήτηση για γραφεία και χώρους λιανικής έχει μειωθεί μετά την πανδημία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης κάνει τη γερμανική ιδιοκτησία να φαίνεται πιο επικίνδυνη για τους ξένους επενδυτές.

«Εάν είστε επενδυτής από τη Μέση Ανατολή, η Γερμανία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στην Ουκρανία. Λένε, “θέλω να διαθέσω χρήματα στις ΗΠΑ και την Ασία και όχι στη Γερμανία”», δήλωσε ο Florian Schwalm, σύμβουλος της EY.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στον χρηματοοικονομικό τομέα;

Τα υψηλότερα επιτόκια ήταν ένα όφελος για τις τράπεζες, καθώς τις βοήθησαν να δημιουργήσουν μεγάλες αυξήσεις στα έσοδα από τόκους, αλλά ο δανεισμός ακινήτων αποτελεί επίσης μεγάλο μέρος της επιχείρησής τους.

Η BaFin, ο χρηματοοικονομικός επόπτης του έθνους, βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει εντοπίσει τις διορθώσεις ακινήτων ως κορυφαίο κίνδυνο. Αναλύει τον τραπεζικό δανεισμό για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, εξορθολογίζει τις δραστηριότητές της στα στεγαστικά δάνεια σε μια κίνηση που θα περιορίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες, που επενδύουν σε ακίνητα στις τεράστιες συμμετοχές τους, βρίσκονται σε διαδικασία αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων τους.

Τι έπεται;

Η Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πρόσφατα καθώς εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες από την Ουκρανία συρρέουν στη χώρα, στοχεύει να χτίζει 400.000 διαμερίσματα το χρόνο, αλλά παλεύει με τους στόχους της.

Πολιτικοί, υπουργεία και ο κλάδος ακινήτων θα συναντηθούν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις 25 Σεπτεμβρίου για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, και ορισμένοι ήδη εμφανίζονται με προτάσεις για αναζωογόνηση του κλάδου.

Ποιες είναι οι ιδέες που προωθούνται;

Την περασμένη εβδομάδα, η Klara Geywitz, υπουργός Στέγασης της Γερμανίας, ζήτησε πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη διαγραφή του κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Περιουσίας, Andreas Mattner, πιέζει την κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τον φόρο επί των πωλήσεων ακινήτων και απαιτεί ένα πρόγραμμα πίστωσης χαμηλού επιτοκίου για τη στήριξη νέων κτιρίων κατοικιών.

Ο Tim-Oliver Mueller, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, πιέζει για μια έκτακτη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει την πώληση σε μειωμένη τιμή δημόσιας γης για ενοικίαση κτιρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή