
Η Ιταλία αναζητά τρόπο να αποδεσμευτεί από τη μεγάλη οικονομική συμφωνία για επενδύσεις από την Κίνα στα πλαίσια του προγράμματος «Ζώνη και Δρόμος» του Πεκίνου, στα πλαίσια μεγαλύτερης στροφής προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ιταλία: «Φρικτή» η απόφαση ένταξης στον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας, λέει ο υπουργός Άμυνας
Το προηγούμενο διάστημα η Ρώμη έχει κινηθεί για να βάλει φρένο σε προσπάθειες εξαγορών ιταλικών εταιρειών από κινεζικές, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονταν κρατικές οντότητες της Κίνας. Πλέον, εξετάζει πολύ σοβαρά να μην ανανεώσει στα τέλη του έτους τη συμφωνία «Ζώνη και Δρόμος» και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς να διαταραχτεί πολύ η σχέση με το Πεκίνο και υπάρξουν άλλους είδους οικονομικά αντίποινα.
Το 2019, η Ρώμη είχε προκαλέσει έκπληξη στην υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ όταν η τότε λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού πήρε την απόφαση να γίνει η Ιταλία το πρώτο μέλος των χωρών της ομάδας της G7 που θα εντασσόταν στην πρωτοβουλία μεγάλων επενδύσεων (Ζώνη και Δρόμος-«Belt and Road») της Κίνας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τότε στη Ρώμη, φέρνοντας την Ιταλία στην πρώτη γραμμή της μάχης του Πεκίνου για απόκτηση μεγαλύτερης διεθνούς ισχύος και επιρροής.
Η στροφή προς τη Δύση ξεκίνησε υπό τον Μάριο Ντράγκι κι εντάθηκε από τη νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Ο υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο που είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ότι η Ιταλία πρέπει να αποχωρήσει από το σύμφωνο συνεργασίας με την Κίνα χωρίς όμως να δημιουργηθεί μεγάλο κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών. Η υπογραφή του συμφώνου το 2019 ήταν μια απερίσκεπτη -όπως τη χαρακτήρισε- ενέργεια της τότε κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, είπε ο Κροσέτο στη συνέντευξη.
Από το 2021 και μετά υπό το Μάριο Ντράγκι η Ιταλία άρχισε να κάνει πίσω για να μην αφήσει την Κίνα να αυξήσει άλλο της επιρροή της στη χώρα. Ο Ντράγκι αποφάσισε να κινηθεί ξανά πολύ πιο κοντά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς τις ΗΠΑ που δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι την προσπάθεια άσκησης μεγάλης επιρροής από την Κίνα.

Τα κινεζικά ντιλ που σταμάτησε η Ρώμη
Από το Μάιο του 2021 η Ιταλία, η οποία τότε είχε δεχτεί μεγάλη ενίσχυση από κεφάλαια περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ έβαλε σε συνεργασία και με τη Γαλλία φρένο στην εξαγορά της εταιρείας κατασκευής φορτηγών Iveco, την οποία ήθελε να την αποκτήσει η κινεζική FAW.
Επιπλέον η Ιταλία είχε βάλει φρένο στην εξαγορά της εταιρεία LPE η οποία εδρεύει στο Μιλάνο και κατασκευάζει εξοπλισμό που σχετίζεται με την παραγωγή μικροτσίπ. Το 70% της εταιρείας ήθελε να αγοράσει η Shenzhen Investment Holdings. Ο Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας τότε επικαλέστηκε την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς χαρακτηρίζοντας την LPE ως μέρος του λεγόμενου στρατηγικού κλάδου της χώρας.
Η υπόθεση της Pirelli
Ίσως το καλύτερο παράδειγμα του φρένου που βάζει η ιταλική κυβέρνηση στην επέκταση της Κίνας σε ιταλικές εταιρείες είναι η υπόθεση της Pirelli. Στα μέσα του Ιουνίου του 2023 η κυβέρνηση Μελόνι προχώρησε σε ευθεία παρέμβαση με βάση ειδική νομοθεσία της Ιταλίας –την αποκαλούμενη «χρυσή δύναμη»- για να μην αφήσει την Κίνα να αποκτήσει εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχο της Pirelli. Η κινεζική κρατική εταιρεία χημικών Sinochem ελέγχει το 37% της ιστορικής ιταλικής βιομηχανίας κατασκευής ελαστικών με τον ιταλός CEO της Pirelli Τροντσέτι Προβέρα να κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του και να πάρει τον έλεγχο.
Όπως είχε ανακοινώσει τότε το γραφείο της Μελόνι, στόχος ήταν «η δημιουργία δικτύου μέτρων για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Pirelli και της διαχείρισής της».
Οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η Ρώμη περιλάμβαναν όρια πρόσβασης και ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ Pirelli και Sinochem αλλά και την ανάγκη να υπάρχει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων για ορισμένες «στρατηγικές» όπως χαρακτηρίζονται αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.


Latest News

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb