Αντιδράσεις προκαλεί ένα γερμανικό σχέδιο που προβλέπει την αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με αντλίες θερμότητας, με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να υποστηρίζουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που παραβιάζουν τις αρχές της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Αντλίες θερμότητας: Συμφωνία για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης στη Γερμανία

Πρόκειται για την πρόβλεψη, στο νομοσχέδιο, για απαγόρευση χρήσης ενός ψυκτικού αερίου, των υδροφθοροολεφινών ή HFOs στα συστήματα των αντλιών θερμότητας. Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόβλεψη είναι «αντιπαραγωγική», τονίζοντας ότι οι συνέπειες της απομάκρυνσης των HFO από την αγορά της Γερμανίας θα ήταν εκτεταμένες όσον αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ενεργειακή απόδοση, την ενεργειακή ασφάλεια και το οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Αντιδράσεις

Συνολικά, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, στη Γερμανία η απαγόρευση των λεβήτων έχει καταστεί ένας από τους πιο πολυσυζητημένους νόμους των τελευταίων ετών, πλήττοντας σοβαρά τη δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι από το επόμενο έτος όλα τα συστήματα θέρμανσης που εγκαθίστανται σε νέα κτίρια στη Γερμανία θα πρέπει να τροφοδοτούνται τουλάχιστον κατά 65% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη που παρέχει στην κυβέρνηση την εξουσία να ορίζει ότι στις αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά ψυκτικά μέσα. Αυτό θα απέκλειε τις HFOs, που αποτελούν ενώσεις υδρογόνου, φθορίου και άνθρακα οι οποίες αναπτύχθηκαν για να επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας στις συσκευές.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι τα αέρια που χρησιμοποιούν σήμερα οι αντλίες θερμότητας δεν απαντώνται στη φύση και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, πιθανώς περισσότερο ακόμα και από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με το Βερολίνο, άλλωστε, βρίσκεται «στα σκαριά» οδηγία της ΕΕ η οποία ενδέχεται να απαγορεύσει στις νεοεγκατεστημένες αντλίες θερμότητας να χρησιμοποιούν αέρια όπως τα HFOs.

Τι λένε στελέχη του κλάδου

Στελέχη του κλάδου, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες εναλλακτικές. Σύμφωνα με την VDKF, έναν γερμανικό όμιλο ψύξης και κλιματισμού, οι αντλίες θερμότητας με βάση το προπάνιο (μια εναλλακτική στις HFOs) αποτελούν λιγότερο από το 5% της αγοράς.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αντλιών Θερμότητας (BWP) δήλωσε ότι υποστηρίζει τις κινήσεις για την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για αέρια όπως οι HFOs, η οποία θα θεσπίσει ενιαίους κανόνες για ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ. Τόνισε όμως ότι η διάταξη στο νομοσχέδιο του Βερολίνου για τη θέρμανση είχε υποδαυλίσει τους φόβους ότι η Γερμανία επιδιώκει μια «εθνική λύση», με προθεσμίες και περιορισμούς σχετικά με τα αέρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, που ενδέχεται να αποκλίνουν από τους κανόνες της ΕΕ.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το ποια ψυκτικά μέσα επιτρέπονται θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα αποφάσιζαν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα θέρμανσης με αέριο ή βιομάζα – κάτι που θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερες εκπομπές», ανέφερε.

Ο Kai Schiefelbein, διευθύνων σύμβουλος της Stiebel Eltron, ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές αντλιών θερμότητας στη Γερμανία, δήλωσε ότι απαιτείται μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ψυκτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Οι πολιτικοί, οι εταιρείες και οι έμποροι συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να αυξήσουμε πραγματικά την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας», δήλωσε. «Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα τμήματα των εν λόγω μηχανημάτων». Όπως σημείωσε, έως και το 40 % των προϊόντων αντλιών θερμότητας στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να μην προσφέρουν λύσεις βασισμένες σε φυσικά ψυκτικά μέσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου