Ο Ρίτσαρντ Γκαριότ έκανε όνομα στην βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Αυτές τις μέρες στοχεύει να κάνει το ίδιο για τα διαστημικά ταξίδια.
Ο Γκαριότ είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που ολοκλήρωσε το Explorer’s Quadfecta, ταξιδεύοντας στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, στην Τάφρο των Μαριανών και στην τροχιά της γης. Το 2008, ο γεννημένος στη Βρετανία Αμερικανός μεγιστάνας παιχνιδιών υπολογιστών έγινε ένας από τους πρώτους ιδιώτεςαστροναύτες στο διάστημα αφού αγόρασε ένα εισιτήριο στη ρωσική αποστολή Soyuz TMA 13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Μου άρεσε πολύ να πηγαίνω σε μέρη όπου οι νόμοι της φυσικής φαίνονται πραγματικά να αλλάζουν ή οι πτυχές της φύσης είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που βιώνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα», είχε πει ο Γκαριότ στον Robb Report. «Το μοναδικό μέρος του τροχιακού χώρου είναι το γεγονός ότι βρίσκεστε 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης σε τροχιά με ταχύτητα 17.000 μίλια την ώρα, με εκπληκτική θέα έξω από το παράθυρο. Η μηδενική βαρύτητα είναι ειλικρινά απλώς ένα μπόνους. Είναι διασκεδαστικό να επιπλέεις για πάντα στη μικροβαρύτητα».
Το αξιοπεριέργο είναι ότι κατέχει επίσης ένα ρόβερ που βρίσκεταιεται επί του παρόντος στην επιφάνεια του φεγγαριού, καθιστώντας τον πρώτο ιδιώτη ιδιοκτήτη ενός αντικειμένου στη σεληνιακή επιφάνεια. Το πρώην σοβιετικό σεληνιακό ρόβερ Lunokhod 2 που αγόρασε για 68.500 δολάρια σε δημοπρασία το 1998 του δίνει δικαιώματα ιδιοκτησίας στο έδαφος από κάτω του.
«Αγοράζω πολλά πράγματα σε δημοπρασίες», αποκάλυψε ο επιχειρηματίας, του οποίου οι αποστολές τον έχουν μεταφέρει και στις επτά ηπείρους. «Μεσαιωνική πανοπλία, επιστημονικά όργανα. Αλλά να γίνεις ο μοναδικός ιδιώτης στον κόσμο κάτοχος ενός αντικειμένου σε ένα ξένο ουράνιο σώμα—αυτό έχει εγγενώς υψηλή ιστορική αξία. Επιπλέον, αρχίζει να θέτει νομική και ιστορική προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα, νομίζω ότι ήταν χρήματα που ξόδεψα καλά».
Ο Γκαριότ, 62 ετών, υπηρετεί ως πρόεδρος του Explorers Club, του 119χρονου συλλόγου με έδρα τη Νέα Υόρκη για την προώθηση της επιστημονικής εξερεύνησης. Τα μέλη του, τα οποία αποτελούνται από τους πρώτους ανθρώπους που επισκέφθηκαν τον Βόρειο και Νότιο Πόλο, έφτασαν στην Τάφρο των Μαριανών, στη κορυφή του Έβερεστ και προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, περιλαμβάνουν εξερευνητές όπως η Τζέιν Γκούντολ, η Σίλβια Ερλ και ο Μπαζ Όλντριν.
Αν και μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει ανακαλυφθεί από την ίδρυση της Λέσχης Εξερευνητών το 1904, λέει ο Γκαριότ, το διάστημα, περίπου το 85% των βυθών των ωκεανών της Γης και πολλές κορυφές βουνών που δεν έχουν αναρριχηθεί εξακολουθούν να αποτελούν νέα σύνορα.
Αυτό το πνεύμα εξερεύνησης έχει καθορίσει την τροχιά του Γκαριότ. Ήλπιζε να γίνει αστροναύτης της NASA όπως ο πατέρας του, αλλά η κακή όραση τον ώθησε στον προγραμματισμό υπολογιστών. Έγραψε 28 παιχνίδια φαντασίας στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια του γυμνασίου, όπου θαυμαστές του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και των Dungeons & Dragons πίεσαν τους διαχειριστές να τον αφήσουν να δημιουργήσει ένα μάθημα προγραμματισμού πέρα από το μάθημα γλώσσας BASIC που πρόσφερε το σχολείο.
Ο Γκαριότ πρωτοστάτησε στη βιομηχανία, καθιερώνοντας το είδος παιχνιδιού ρόλων στον υπολογιστή και επινοώντας τον όρο «avatar» για τον εικονικό εαυτό του. Υπηρέτησε ως πηγή έμπνευσης για τον χαρακτήρα Τζέιμς Χάλιντεϊ, τον πλασματικό μεγιστάνα της τεχνολογίας που ξεκινά μετά θάνατον την αποστολή που στηρίζει το δυστοπικό μυθιστόρημα του Έρνεστ Κλάιν το 2011, Ready Player One, και την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Ο Γκαριότ πούλησε την Origin Systems, την εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του, στην Electronic Arts το 1992 για 35 εκατομμύρια δολάρια. Πούλησε μια δεύτερη εταιρεία, την Destination Games, για ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό πριν πάρει τη θέση του στην αποστολή Soyuz TMA 13. Τώρα είναι επενδυτής σε μισή ντουζίνα αεροδιαστημικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Space Adventures.
«Ελπίζω πραγματικά ότι θα επιβιώσω αρκετά για να είμαι μέρος της γενιάς του Άρη», λέει ο Γκαριότ. «Πιστεύω στη μετακίνηση της ανθρωπότητας πέραν του πλανήτη. Στατιστικά, στοιχηματίζω ακόμα ότι θα έχω την ευκαιρία να πάω πέρα από το φεγγάρι».
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους