
Δημιουργικές λύσεις αναζητούν οι οινοπαραγωγοί της Ισπανίας, καθώς η ξηρασία απειλεί τη συγκομιδή σταφυλιών, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι αμπελώνες σε όλη τη διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού Penedes της Καταλονίας είναι τόσο ξηραμένοι που οι ρίζες των αμπελιών ηλικίας 30 ετών έχουν καταστραφεί, αφήνοντας συρρικνωμένα κόκκινα και πράσινα σταφύλια να μαραζώνουν κάτω από τον έντονο ήλιο – προς απογοήτευση του κλάδου.
Τα μισά σταφύλια
Η βορειοανατολική περιοχή είναι από τις περισσότερο επηρεασμένες από τη μακροχρόνια ξηρασία της Ισπανίας, το πιο έντονο φαινόμενο που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία, το 1961.
Ο κλάδος των οινοπαραγωγών πιστεύει ότι θα μπορούσε να χάσει μεταξύ 35% και 55% των σταφυλιών σε σύγκριση με μια σχετικά κανονική συγκομιδή λόγω της ξηρασίας δήλωσε ο Quim Tossas, πρόεδρος της AE CAVA, ενός επιχειρηματικού ομίλου που αντιπροσωπεύει το 75% των παραγωγών κρασιού.
«Η κατάσταση είναι δραματική», πρόσθεσε.
Δημιουργικές λύσεις
Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού πωλείται εκτός Ισπανίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αφρώδους οίνου στον κόσμο μετά τη Γαλλία. Πέρυσι, ο κλάδος παρήγαγε 249 εκατομμύρια φιάλες, 4,6% περισσότερες από το 2021.
Καθώς οι ξηρασίες και οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι παραγωγοί αναζητούν δημιουργικές λύσεις, ελπίζοντας να μειώσουν τη χρήση του νερού.
Το οινοποιείο Vilarnau επαναχρησιμοποιεί νερό για καθαρισμό ώστενα ποτίζει τους αμπελώνες, διαχωρίζοντας τα αμπέλια ώστε να υποφέρουν λιγότερο από αυτό που αποκαλούν «υδρικό στρες» και χρησιμοποιώντας άλλους σπόρους και ποικιλίες που θεωρούνται πιο ανθεκτικές στην ξηρασία.
Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας της αμπελουργίας», δήλωσε η Εύα Πλάζας, οινολόγος στο Vilarnau.
«Πιστεύω ότι το μέλλον θα εξελιχθεί ως εξής: γηγενείς ποικιλίες, πολύ μεγαλύτερες (απόσταση μεταξύ) θέσεις φύτευσης και να προσπαθήσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό που έχουμε, έτσι ώστε όλα αυτά να καταλήξουν να αθροίζονται ώστε να έχουμε ποιοτικά σταφύλια στην περιοχή».


Latest News

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα