Ένα εξαιρετικό ταμπλό είδαμε (για άλλη μια φορά), σε μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση. Η αφορμή δόθηκε από την είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου τωνΗΠΑ από τον Οίκο Fitch, ωστόσο η συμπεριφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο θετικά μπορεί να ιδωθεί.

Η συνεδρίαση αναλύεται σε δύο βασικές πτυχές.

Η μία αφορά στα ανεξάντλητα αποθέματα ωριμότητας και υπομονής που εμφανίστηκαν στην πιο δύσκολη στιγμή, όταν και ο Γενικός Δείκτης έβλεπε -3,2%, με όλες τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας να είναι σε βαθύ κόκκινο με πρόσημα έως και -7%.

Τα αντανακλαστικά που έβγαλαν οι αγοραστές σε μια μεγάλη γκάμα μετοχών αναδεικνύει και τον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς οι ρευστοποιήσεις ήρθαν αποκλειστικά απο τους “γρήγορους”, που ήθελαν να ξεφορτωθούν γρήγορα τα χαρτιά τους.

Μια τέτοια συμπεριφορά δίνει πολλούς πόντους στη συνέχιση της ανόδου στο επόμενο διάστημα, καθώς αφενός, όπως προελέχθη, το ταμπλό “πέταξε έξω” τους βραχυπρόθεσμους που κάνουν ζημιά στο κλίμα, αφετέρου οι εμπλεκόμενοι αποκτούν επιπλέον αυτοπεποίθηση ότι έχουν τοποθετηθεί σε σοβαρά χαρτιά.

Η άλλη έχει να κάνει με το δοθέν σημείο εξόδου, το οποίο είναι κρίσιμο για τις επενδυτικές αποφάσεις.

Τα χαμηλά σημεία, όπου και η συναλλακτική δραστηριότητα κορύφωσε, υποδεικνύει ένα επίπεδο στηρίξεων.

Εξάλλου, οι τίτλοι που έκαναν και την καλύτερη αντίδραση από τα χαμηλά τους, είναι -συγκυριακά;- και εκείνα που έχουν δείξει άριστη συμπεριφορά στην άνοδο.

Ενδεικτικά, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΕΠΣΙΛ, ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΥΜΠ.

Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές συμπεριφέρθηκαν άριστα, με σοβαρά αποθέματα σοβαρότητας, κάτι που βοηθά ένα χρηματιστήριο βαθιά τραπεζολάγνο.

Οι επόμενες λίγες ημέρες θα αναδείξουν την κρισιμότητα του ζητήματος της υποβάθμισης της μεγαλύτερης οικονομίας των ΗΠΑ.

Η προβληματική εδράζεται επί του εκείθεν δημοσιονομικού, που αν και στέκει ως δισεπίλυτος γρίφος πολλές δεκαετίες, έχει ανησυχήσει τα τελευταία έτη εξαιτίας της προέκτασης σε πολιτικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι η βαθμίδα που πήραν οι ΗΠΑ από τον Fitch είναι και η βαθμίδα που επί 11 έτη έχουν πάρει από τον S&P. Κι όμως, δεν είδαμε κάτι τέτοιο να εμποδίζει τις αγορές να κινηθούν ανοδικά: ο S&P500 ήταν στις 1500 μονάδες, και τώρα βρίσκεται στις 4500.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής