Νέο κύμα επενδύσεων και deals αναμένεται να εκδηλωθεί στην χώρα αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μια σειρά από διεθνή κεφάλαια εκτιμάται πως θα αναζητήσουν ευκαιρίες στην «αναβαπτισμένη» ελληνική αγορά, η οποία σήμερα βρίσκεται εκτός του επενδυτικού τους ραντάρ λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν στο καταστατικό τους.

Πηγές που συνομιλούν με ξένα funds υπογραμμίζουν πως το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets πέρα από το Χρηματιστήριο ενισχύεται όσο η χώρα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις για μια πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, επισημαίνοντας πως ήδη δέχονται αρκετές κρούσεις για να προτείνουν εταιρείες προς εξαγορά.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποτελεί το πλέον ασφαλές καταφύγιο για όσους αναζητούν αξιόλογες αποδόσεις. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική οικονομία σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον εκτιμάται πως θα βιώσει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του επιχειρείν που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ενδιαφέρον των ΗΑΕ και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα – Που έχουν ήδη τοποθετηθεί

Το χαλί που στρώνει η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας πως θα υπάρξει περισσότερες χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. «Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την όρεξη να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», σημείωσε, λέγοντας πως σήμερα μόνο το 10% των κεφαλαίων – ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. – μπορούν να επενδύσουν σε μια επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

Στο επίκεντρο, όπως λένε, βρίσκονται τέσσερις κλάδοι που μαγνητίζουν τα βλέμματα χάρη στις προοπτικές για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Η βαριά βιομηχανία κρατάει ψηλά τη σημαία

Ο τουρισμός φιγουράρει ψηλά στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών. Η τουριστική βιομηχανία παρά τα πλήγματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη ζημιά στο δασικό πλούτο (κυρίως της Ρόδου) θεωρείται πως έχει ακόμη τεράστιο περιθώριο ανόδου, ειδικά στον τουρισμό πολυτελείας. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Goldman Sachs, η HIG και η JPMorgan, με την πρώτη μάλιστα να δρομολογεί επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσει μια σειρά από μονάδες στη Χαλκιδική σε πολυτελή θέρετρα και να ανακοινώνει πρόσφατα την εξαγορά των μονάδων της Casa Cook.

Την ίδια ώρα, νέα πεντάστερα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σε όλη την αγορά, ποντάροντας στα πολύ γερά πορτοφόλια. Ανάμεσα στις καινούργιες «αφίξεις» που αναμένονται το επόμενο διάστημα είναι το One & Only Aesthesis που θα ανοίξει τον Οκτώβριο του 2023 στα πρώην «Αστέρια Γλυφάδας», η διεθνούς φήμης πολυτελής αλυσίδα Banyan Tree του Ομίλου Accor στην Αιτωλοακαρνανία, το νέο Elounda Hills από την Mirum με την ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου και φυσικά το Conrad από την Temes στο εμβληματικό κτήριο που στέγαζε μέχρι πρότινος το Hilton στο κέντρο της Αθήνας.

Έχει… ψωμί στα τρόφιμα

Από τους πλέον… καυτούς κλάδους είναι και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Τα ελληνικά προϊόντα και οι κυρίως οι δυνατότητες που έχουν στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητα και τα μοναδικά διατροφικά τους στοιχεία μαγνητίζουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Σήμερα μάλιστα κυκλοφόρησαν πληροφορίες για την πρόθεση του Ινδού εκατομμυριούχου Ταϊζούν Κορακιγουάλα, επικεφαλής της SwitzGroup, ξαναχτυπά να αποκτήσει την Ιωνική Σφολιάτα. Φέρεται δε να βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας, μεγεθύνοντας έτι περαιτέρω το «αποτύπωμά» του στην ελληνική αγορά της βιομηχανικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Σημαντικές τοποθετήσεις έχουν κάνει ήδη κορυφαία funds, όπως  CVC που έχει συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα του μια σειρά από ισχυρά brands όπως τη Δωδώνη, τη ΔΕΛΤΑ και τον Μπάρμπα Στάθη.

Με ισχυρό «ρεύμα» η ενέργεια

«Πόλος έλξης» ιδιαίτερα εύρωστων επενδυτών αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικά των ΑΠΕ. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο αυτό, επισημαίνουν πως πέρα των πολύ μεγάλων deals, τα οποία λίγο πολύ έχουν προεξοφληθεί θα υπάρξει και νέο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Η απεξάρτηση άλλωστε από τις ρυπογόνες μορφές έχει μπει σε πρώτο πλάνο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και πανευρωπαϊκό. Ειδικότερα, στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει τεθεί ως στόχος για το 2030 το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υδροηλεκτρικών σταθμών. Αυτό μεταφράζεται σε εγκατεστημένη ισχύ 28 GW και παραγωγή πράσινου ρεύματος 57,5 TWh σε σύνολο 71,5 TWh.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος του άλματος που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών είναι στα 14 GW. Η πράσινη ενέργεια που παράγεται ανέρχεται σε 25,1 TWh σε σύνολο 61,1 TWh.

Άρα οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν σε επτά χρόνια.

Στροφή στα… πράσινα

Με αμείωτη ένταση εκτιμάται πως θα συνεχισθεί και η ροή τοποθετήσεων και επενδύσεων στην εγχώρια αγορά του real estate. Ακόμη και στα οικιστικά αναμένεται να διατηρηθεί το μομέντουμ παρά την αύξηση του ορίου απόκτησης Golden Visa στις 500.000 ευρώ στις περιοχές φιλέτα, όπως τα Νότια Προάστια και το Κέντρο της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα μετατοπισθεί σε άλλες περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια που το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ. Τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα και η στρατηγική θέση της Ελλάδας αναμένεται να προσελκύουν και άλλους επενδυτές, που αναζητούν έναν υψηλής ποιότητας τρόπο ζωής στη Μεσόγειο.

Στο… στόχαστρο θα βρεθούν και τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι κατασκευαστικές εταιρείες ήδη προσανατολίζονται στην αγορά και προώθηση ακινήτων που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πράσινες πρακτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας