Όλο το ειδησεογραφικό περιερχόμενο άρχισε την Τρίτη να εξαφανίζεται από το Facebook και το Instagram στο καναδικό Διαδίκτυο, μετά την ψήφιση νόμου που θα υποχρέωνε τη Meta Platforms να αποζημιώνει τους εκδότες.

Η καναδική κυβέρνηση καταδίκασε την κίνηση ως «ανεύθυνη» και προειδοποίησε την εταιρεία πως όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Καναδά, εν μέσω εκκλήσεων για ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανάγκαζε τις μεγάλες πλατφόρμες να πληρώνουν για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Meta: Η προσφορά για περιορισμό της χρήσης των διαφημιστικών δεδομένων απορρίφθηκε από την Ε.Ε.

Η νομοθεσία που ενέκρινε το καναδικό κοινοβούλιο (Online News Act) θα υποχρέωνε εταιρείες όπως η Google και η Meta να διαπραγματεύονται συμφωνίες με τους εκδότες της καναδικής αγοράς.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα χωρίς τροποποιήσεις και προειδοποίησαν πως θα μπλοκάρουν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο για όλους τους χρήστες τους στον Καναδά.

Οι ενημερωτικοί οργανισμοί «μοιράζονται εθελοντικά το περιεχόμενό τους στο Facebook και το Instagram προκειμένου να διευρύνουν το κοινό τους και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους» δήλωσε η Ρέιτσελ Κάραν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Meta στον Καναδά. «Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες μας δεν έρχεται σε εμάς για ειδήσεις» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Για «ανεύθυνη» συμπεριφορά της εταιρείας έκανε λόγο ο καναδός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πασκάλ Σεντ- Οντζ.  «Προτιμούν να στερούν από τους χρήστες τους την πρόσβαση σε ποιοτικά τοπικά νέα αντί να πληρώνουν το μερίδιο που αναλογεί στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς» είπε.

Το δε δημόσιο καναδικό δίκτυο CBC κατηγόρησε τη Meta για «κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά».

Σύνδεσμοι

Ο νόμος στον Καναδά έρχεται μετά την αντίστοιχη νομοθεσία που ψήφισε πρώτη η Αυστραλία το 2021. Και σε εκείνη την περίπτωση η Meta και η Google είχαν απειλήσει με μπλόκο στις ειδήσεις, τελικά όμως η νομοθεσία τροποποιήθηκε και οι εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνίες με τους εκδότες.

Στην περίπτωση του καναδικού νόμου, η Google υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι πιο ευρεία από αυτά που εφαρμόζονται στην Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης, καθώς χρεώνει τις εταιρείες για τους συνδέσμους ενημερωτικών ιστοσελίδων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Meta είχε απαντήσει στην καναδική κυβέρνηση ότι η ειδησεογραφία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% του περιεχομένου της και δεν έχει οικονομική αξία για την εταιρεία.

Το επιχείρημα αυτό είχε προκαλέσει τον Μάιο την αντίδραση του πρωθυπουργού Τριντό, ο οποίος το χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την οικονομία».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία