Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την Bank of England να επιβεβαιώνει την πορεία σύσφιξης της πολιτικής, την ώρα που τα στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης απογοήτευσαν τους επενδυτές.

BoE: Αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης σε υψηλό 15ετίας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τους περισσότερους τομείς του να κλείνουν σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 7.529 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,70% στις 15.893 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.260 μονάδες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25%, πραγματοποιώντας την 14η συνεχή αύξηση, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με δύο μέλη να προτιμούν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και ένα να ψηφίζει να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Fitch και ΗΠΑ

Πάντως, η επίδραση της αμερικανικής υποβάθμισης από τον οίκο Fitch συνεχίστηκε με την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων να πιέζεται σήμερα. Οι αποδόσεις σχεδόν σε όλα τα επιμέρους κρατικά 10ετή ομόλογα κινούνται υψηλότερα, με τους επενδυτές να αναζητούν μεγαλύτερο premium για την έκθεση σε assets της περιοχής.

Αρνητικά επίσης επέδρασε και το γεγονός ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. Αιτία, το γεγονός ότι η μείωση στην μεταποίηση συνοδεύθηκε από περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 48,6 μονάδων τον Ιούλιο από τις 49,9 του Ιουνίου. Η τιμή είναι για δεύτερο συνεχή μήνα χαμηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και κάτω από την αρχική εκτίμηση για 48,9 μονάδες.

Η Γερμανία

Την ίδια ώρα, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 18,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 14,6 δισ. ευρώ τον Μάιο και 6,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Destatis. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αγαθών της χώρας ανήλθαν σε 131,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά με πτώση 1,9% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,4% σε μηνιαία βάση και 11,6% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές