![ΗΠΑ: Οι προοπτικές υιοθέτησης της τροπολογίας για επέκταση των βάσεων στα ελληνικά νησιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/congress-usa.jpg)
Η υπερψήφιση της τροπολογίας για την Ελλάδα που κατέθεσε η βουλευτής Γκρέις Μενγκ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους διαδρόμους του Κογκρέσου.
Δικομματική στήριξη
Αλλωστε η δικομματική στήριξη που απολαμβάνει η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία (MDCA) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή, με πολλούς νομοθέτες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και διεύρυνσής της.
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί και συνεπώς μένει να δούμε την τελική έκβασή της.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο νομοθετικά σώματα σημαίνει ότι μαζί με τη Βουλή καλείται και η Γερουσία να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου NDAA. Σ’ αυτό, όμως, που έχει ήδη υπερψηφίσει η Γερουσία δεν υπάρχει αντίστοιχη τροπολογία.
Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καθώς κατά την πάγια πρακτική δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σ’ αυτό το επίπεδο πανομοιότυπες εκδοχές του νομοσχεδίου.
Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (conference) προκειμένου να «συνθέσουν» (reconcile) τις δύο διαφορετικές εκδοχές και να διαμορφώσουν ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει.
Το γενικό κλίμα
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία της σύνθεσης περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις που επηρεάζονται από το γενικό κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ και υπερβαίνουν το καθαυτό περιεχόμενο των επιμέρους τροπολογιών.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να δούμε εάν τελικά η τροπολογία της βουλευτή Γκρέις Μενγκ θα βρίσκεται στο τελικό κείμενο του NDAA που θα φτάσει στο οβάλ γραφείο.
Από κεί και πέρα, η τροπολογία ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση (τον υπουργό Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών) να συντάξει έκθεση που ουσιαστικά θ’ αποτελεί μια επισκόπηση της εφαρμογής της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνία (MDCA).
Ειδικότερα, θα διερευνά μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά.
Για την ωρίμανση, λοιπόν, της συγκεκριμένης ιδέας υπάρχει ακόμα μακρύς πολιτικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Ανεξάρτητα από το εάν θα υιοθετηθεί ή όχι η τροπολογία Μενγκ, το σίγουρο είναι ότι η ομόφωνη έγκρισή της από τη Βουλή δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι νομοθέτες στην αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την επέκτασή της.
Πηγή: ΑΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.