![Μογγολία: Στα σκαριά μεγάλο deal με ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/spanies-gaies.jpg)
Σε εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ για την εξόρυξη σπάνιων γαιών, προχωρά η Μογγολία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας L. Oyun-Erdene σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.
Η Μογγολία έχει εκτεταμένα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και χαλκού, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως ο αμυντικός εξοπλισμός, αλλά και για τις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.
Κίνα: Ο περιορισμός για τις σπάνιες γαίες «γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει»
Ο Oyun-Erdene μίλησε στο Reuters αφού συνάντησε την αντιπρόεδρο Καμάλια Χάρις την Τετάρτη με την οποία αποφάσισαν να υπογράψουν συμφωνία «Ανοιχτών Ουρανών» στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, μεταξύ των δεσμεύσεων για περαιτέρω οικονομική συνεργασία.
«Συζητήσαμε την πιθανή συνεργασία μας στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, και κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού», δήλωσε ο Oyun-Erdene.
Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ονόμασε «σημαντικό στρατηγικό τρίτο γείτονα» της Μογγολίας, για τις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά ήταν ήδη σε εξέλιξη και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο ενός μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε τον Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Ορυχείων και Βαριάς Βιομηχανίας της χώρας του και του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η Μογγολία ελπίζει να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική της Κίνα, η οποία ελέγχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, καθώς και τις ΗΠΑ, αλλά ο Oyun-Erdene προειδοποίησε ότι χώρες σαν τη δική του, που περιβάλλεται από την Κίνα και τη Ρωσία, θα υποφέρουν εάν ενταθεί ο ανταγωνισμός των δύο αυτών χωρών με τις ΗΠΑ.
«Υπευθυνότητα» από τις μεγάλες δυνάμεις
«Φοβάμαι ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός και (πιο) δύσκολος από τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο», είπε, δείχνοντας την ταχεία τεχνολογική αλλαγή και τα παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή. «Δεν αντέχουμε μια νέα κατάσταση Ψυχρού Πολέμου».
Κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να «είναι πιο υπεύθυνες» για να αποφευχθούν «δραστικές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη διεθνή οικονομία».
Ο Oyun-Erdene είπε ότι η χώρα του βρισκόταν σε συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla , Ιλον Μασκ, για πιθανές επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και του διαστήματος, αλλά δεν θα συναντούσε τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.
Ο ηγέτης της Μογγολίας είπε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Καλιφόρνια και να συναντήσει τον Μασκ και άλλους ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας σε ένα ξεχωριστό ταξίδι, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Η έρημος Γκόμπι και ο πλανήτης Αρης
Επέστησε την προσοχή στο ενδιαφέρον του Μασκ για τον πλανήτη Άρη, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποικίσει.
«Ένα ενδιαφέρον θέμα που συζήτησα με τον κ. Ίλον Μασκ είναι η έρημος Γκόμπι της Μογγολίας, η οποία έχει παρόμοιο περιβάλλον με τον Άρη, και τον προέτρεψα να κάνει κάποια έρευνα για αυτό», είπε.
Ο Oyun-Erdene πρόκειται να επισκεφθεί την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και αναμένεται επίσης να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «οδηγό – Πολικό Αστέρα για το δημοκρατικό μας ταξίδι» και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα εστιαστούν στο «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δημοκρατικές μας αξίες».
Δεδομένων των συνόρων της με τον αντίπαλο των ΗΠΑ, τη Ρωσία, η Μογγολία έχει υποφέρει από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού αγαθών όπως τα εκρηκτικά για εξόρυξη, είπε ο Oyun-Erdene.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των σχέσεών της με χώρες σε όλη την Ασία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και τη λεγόμενη εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
![Eurostat : 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EUROSTAT_SCIENTIST-600x350.jpg)
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
![Ρωσία: Οι αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης – Τι δείχνει νέα έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-1-600x450.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
![Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/El-Erian.jpeg-600x348.jpg)
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της