
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «εκβιασμό» γύρω από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας –από την οποία αποσύρθηκε τον Ιούλιο– αλλά και για «επίθεση» στο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.
Ουκρανικά σιτηρά: Οι ΗΠΑ βλέπουν ενδείξεις πως η Ρωσία θα διαπραγματευτεί
«Κάθε μέλος αυτού του Συμβουλίου, κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πει στη Μόσχα: ως εδώ. Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί (τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας) για να εκβιάζει. Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη ως μέσο συναλλαγής. Φτάνει πια αυτός ο αδικαιολόγητος και απαράδεκτος πόλεμος» στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την Τρίτη την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ για το τρέχον εξάμηνο και έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας που συνδέεται με πολέμους. Αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Μπλίνκεν, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο μια κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η χρήση των τροφίμων ως όπλου και την οποία έχουν ήδη υπογράψει 91 χώρες. Μολονότι Αμερικανοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν ότι ο υπουργός δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, η διακήρυξη αυτή στοχεύει σαφέστατα τη Μόσχα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και της αποχώρησής της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.
«Η πείνα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πολεμικό όπλο», επανέλαβε ο Μπλίνκεν. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας σε δέκα αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, συνολικού ύψους 362 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ