
Tον θάνατο του ηγέτη της, του Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουράσι, ανακοίνωσε σήμερα μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που αναρτήθηκε στο Telegram η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Όπως ανακοινώθηκε, ο αλ Κουράσι σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στη βορειοδυτική Συρία.
Το ΙΚ επιβεβαίωσε τον θάνατο του, ανακοινώνοντας ότι θα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία ο Άμπου Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως ο ηγέτης του ΙΚ σκοτώθηκε σε επιχείρηση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Συρία.
Στο ηχητικό μήνυμα του ΙΚ δεν αναφέρεται πότε ή πού ακριβώς σκοτώθηκε ο Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουράσι παρά μόνο ότι έχασε τη ζωή του «σε μάχη (…) σε μια κοινότητα της επαρχίας Ιντλίμπ» με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που προσπαθούσε να τον αιχμαλωτίσει.
Τι είχε προηγηθεί
Στις 30 Νοεμβρίου 2022 το ΙΚ είχε ανακοινώσει τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη του, χωρίς να διευκρινίσει τις περιστάσεις. Εννέα μήνες νωρίτερα, ο προκάτοχός του σκοτώθηκε στη βορειοδυτική Συρία, σε μια επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Ο ιδρυτής και πρώτος ηγέτης του ΙΚ, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2019.
Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε το 2019 από τα τελευταία εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό του στη Συρία, όμως συνέχισε να εξαπολύει σποραδικές επιθέσεις. Από τα τέλη του 2022 έχει πολλαπλασιάσει τις φονικές επιθέσεις του στη χώρα αυτή, ιδίως στη συριακή έρημο όπου δρουν πυρήνες της οργάνωσης.


Latest News

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει αύριο ο κλάδος – Μήλον της Έριδος η ελεύθερη διέλευση των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες

Νέα έξαρση του τουρκικού «εποικισμού»
Τα στοιχεία από Ίμερο και Ξυλαγανή Ροδόπης έως τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη – Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις αγορές που κάνουν επενδυτές από την Τουρκία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα
Υποτονική η κίνηση στην αγορά σε σχέση με πέρσι – Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Ζελένσκι προς Τραμπ: Έλα να δεις τι έκανε ο Πούτιν
«Θέλουμε να έρθετε να δείτε», λέει ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Θα καταλάβετε τι έκανε ο Πούτιν».

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας