Με την ενέργεια πρώτο θέμα στην ατζέντα του φτάνει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο, προκειμένου να έχει την πρώτη του συνάντηση μετά της εκλογές με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Αίγυπτο θα βρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.
Συντονισμός και μηνύματα
Και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές η απόφαση να συντονιστούν οι τρεις επισκέψεις που είχε αποφασιστεί να γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες αρχικά ήταν για να υπογραμμιστεί η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και να υπάρξει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.
Ενέργεια
Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η επιτάχυνση των επ’ αυτού διαδικασιών, αλλά και οι δυνατότητες επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια.
Λιβύη
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπει σαφώς και το ζήτημα της Λιβύης, στο οποίο η Αίγυπτος έχει το δικό της ρόλο και η Αθήνα εξακολουθεί να τον αναζητά. Υπενθυμίζεται ότι ο Σίσι έχει ήδη προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη δυτικών θαλασσίων συνόρων της Αιγύπτου, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Με την ανακήρυξη αυτή να αποτελεί σοβαρό πλήγμα και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης υπογράψει μερική οριοθέτηση, εν μέσω του καλοκαιριού της ακραίας ελληνοτουρκικής έντασης δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα και το διορισμό έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, δείχνοντας μία διάθεση της Αθήνας να αρχίσει να συνομιλεί με τη Λιβύη.
Τουρκία
Επί τάπητος θα τεθεί και το κεφάλαιο Τουρκία, με την Άγκυρα να είναι σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της με το Κάιρο και τον Ερντογάν να περιμένει την απόφαση Σίσι να επισκεφθεί την Τουρκία. Αφού η 27η Ιουλίου που εμφανιζόταν ως ημερομηνία επίσκεψης Σίσι στην Τουρκία δεν επιβεβαιώθηκε.
Κινητικότητα
Σε μία περίοδο δε που η Ανατολική Μεσόγειος μπαίνει στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδιασμών ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δείξει ότι συζητά και λύνει τα ζητήματα του με τους γείτονες του και στην περιοχή. Ελλάδα, Αίγυπτο αλλά και Ισραήλ, δημιουργώντας μία κινητικότητα.
Και με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήδη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με συμφωνίες που προχωρούν ταχύτατα, εμπλέκουν και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ δεν αφήνουν εκτός σχεδιασμών και την Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας τις ευλογίες των ΗΠΑ. Φιλοδοξία της Αθήνας, η οποία σταδιακά προωθείται είναι να αποτελέσει τη γέφυρα Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και να αξιοποιηθεί ως σταυροδρόμι στην χάραξη των νέων ενεργειακών δρόμων.
Επανασχεδιασμός
Σε αυτό τον επανασχεδιασμό των ενεργειακών δρόμων θέλει να εμπλακεί άμεσα και η Τουρκία και να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Ενώ την ίδια στιγμή διαβάζει και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προδιαγράφοντας και το ρόλο που θέλει εξασφαλίσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, που πρέπει να μείνει υπό τη σκέπη της Δύσης και να δοθούν ενδεχομένως κίνητρα στον Ερντογάν να διατηρήσει την δυτικόστροφη πορεία που έχει επιλέξει από τους σεισμούς και μετά..
Αναβολές
Η ασθένεια του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα τόσο η προγραμματισμένη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και η επίσκεψη του στην Τουρκία. Η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 15 χρόνια, στην οποία ο Ερντογάν είχε επενδύσει τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και ουσίας.
Ενόψει Γενεύης
Αυτό ωστόσο δύσκολα θα αλλάξει τη ροή των εξελίξεων. Με την επερχόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη το Σεπτέμβριο να δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για οργασμό διπλωματικών εξελίξεων.
Latest News
Τι πραγματικά θέλει ο Πούτιν από τις εκλογές στις ΗΠΑ - Aνάλυση του Politico
Στην πραγματικότητα κανένας από τους δύο υποψήφιους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να προσφέρει όλα όσα θέλει ο Πούτιν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη
Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία
Τα πιθανά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ
Δημοσκοπήσεις σε επτά πολιτείες-κλειδιά στις ΗΠΑ δείχνουν οριακή διαφορά, μεταξύ Χάρις και Τραμπ – Κάθε ένας προηγείται σε ορισμένες περιοχές κατά μόλις μια ή δύο μονάδες
Πέρασε από την επιτροπή της Ευρωβουλής η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Κομισιόν
Η εκλογή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται επί του παρόντος να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 25ης - 28ης Νοεμβρίου
Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει με τις επιστολικές ψήφους
Η Νέα Υόρκη εκσυγχρόνισε την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, όμως η Αριζόνα και άλλες Πολιτείες τη δυσχέραναν
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία