Λίγο πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και με την προσδοκία ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένη ζύμη, σνακ, fine drinking, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά better for you, έτοιμα γεύματα, plant based τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και καινοτόμες startup επιχειρήσεις, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ανοίγοντας την «όρεξη» για νέα deals στον κλάδο των ειδών διατροφής και ποτών.

Τα 20 deals – μικρότερα ή μεγαλύτερα, αναπτυξιακά ή εξυγιαντικά – που έγιναν το 2022 στην εγχώρια βιομηχανία των τροφίμων και ποτών έχουν δώσει γερή «πάσα» στο 2023, που ήδη κυλάει εξίσου συναρπαστικά σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών, με τον συγκεντρωτισμό στην αγορά των ταχυκίνητων προϊόντων να συνεχίζεται και πιθανόν σε ορισμένους υποκλάδους να εντείνεται.

Τρόφιμα: Τριπλός εφιάλτης με την ακρίβεια στα ράφια

Από την αρχή του έτους έχουν κλείσει 8 deals εξαγορών, ακόμη 2 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ «ψήνονται» τουλάχιστον 4 νέα, με την ελκυστικότητα του κλάδου τροφίμων-ποτών να παραμένει διαχρονική. Και μάλιστα να επιλεκτικά να μεγεθύνεται, καθώς η γεοπολιτική κρίση, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλά και την αναγκαιότητα εξασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, τοποθετούν τη δραστηριότητα της διατροφής, από το χωράφι στο ράφι, στο επίκεντρο των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πού θα «σκάσουν» τα επόμενα deals

Από τους πλέον επιδραστικούς επιχειρηματίες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος χτίζει μεθοδικά έναν νέο «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο των τροφίμων κάτω από την ομπρέλα της Bespoke. Απώτερος στόχος – σε περίπου μια διετία – είναι η εισαγωγή του ισχυρής εταιρείας συμμετοχών στο Χ.Α.

Από τις αρχές Ιουλίου είναι πλέον κυρίαρχος στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, καθώς το ποσοστό του στην εταιρεία από 45% ανήλθε στο 60%, εξέλιξη που ήδη επέφερε αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.

Πέραν της ΙΟΝ, η Bespoke στους 16 μήνες επιχειρηματικής της δράσης διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, το οποίο μάλλον θα ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι να βρεθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων (και) μέσω εξαγορών έχει προαναγγείλει η ΔΕΛΤΑ που ανήκει στη Vivartia, με την τελευταία να ενοποιείται με τη Venetiko Holdings, βασικό μέτοχο της Δωδώνη.

Η «εκκρεμότητα» για την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού στην ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αναμένεται να έχει «κλείσει» μέχρι το Φθινόπωρο, ή το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι το CVC από 2021 έχει εξαγοράσει το 75% της Δωδώνη, ενώ το υπόλοιπο 25% κατέχουν οι Ρώσοι της SI Foods.

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος γαλακτοκομικών προϊόντων του ομίλου Vivartia περιλαμβάνει τη Δέλτα, την εμπορική εταιρεία Δ. Γκατένιο και το 70% της γαλακτοβιομηχανίας Κουρέλλας. Με την ένταξη της Δωδώνη θα ξαναποκτήσει παρουσία στα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως στη φέτα.

Προς το παρόν Vivartia και Δωδώνη διατηρούν απόλυτα διαχωρισμένες λειτουργίες μεταξύ τους.

Πάντως γενικότερα, η CVC Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Vivartia, αναζητεί ευκαιρίες που «κουμπώνουν» στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της πολυσχιδούς εταιρείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της κατεψυγμένης ζύμης.

Ο Ινδός εκατομμυριούχος Ταϊζούν Κορακιγουάλα, επικεφαλής της SwitzGroup, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ξαναχτυπήσει, έχοντας βάλει αυτή τη φορά στο «μάτι» την Ιωνική Σφολιάτα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Switz βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού στην Ιωνική Σφολιάτα, μεγεθύνοντας έτι περαιτέρω το «αποτύπωμά» του στην ελληνική αγορά της βιομηχανικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Ενδιαφέρον για τον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης αλλά και των κρεάτων έχει και η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη από τη Βενέτης, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες της Μπουτάρη και βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ Premia ενδιαφέρονται να επεκταθούν περαιτέρω στον κλάδο του κρασιού, αποκτώντας και άλλα οινοποιεία.

Παράλληλα, η απόφαση για μετεξέλιξη ισχυρών εγχώριων επιχειρήσεων σε ομίλους τροφίμων, όπως τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Υφαντής, η Ε. Ι. Παπαδόπουλος, η Γιώτης, η Μέλισσα Κίκιζας, η Creta Farms, η Κύκνος κ.ά., δημιουργεί νέες ισορροπίες στον κλάδο, με την πιθανότητα νέων επιχειρηματικών συμφωνιών να αυξάνεται.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, οι πιο ηχηρές συμφωνίες που έχουν κλείσει ήταν:
– η απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο,
– η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCAP με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη,
– η απορρόφηση της Green Cola από τη Χήτος (Ζαγόρι),
– η απόκτηση του νερού Ιόλη από το σουηδικό fund Sterner Stenhus, που ελέγχεται από τον ομογενή επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη,
– η απόκτηση του 39,49% της εταιρείας Panini Αρτοποιήματα Α.Ε. από την Alfa Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ,
– η εξαγορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών υπό το σήμα Solgar από τη Nestle,
– η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγγλικών συμφερόντων εταιρεία Beanies the Flavour Company Ltd από την Cafetex με επικεφαλής τον Γιάννο Μπενόπουλο,
– καθώς και η διεθνής εξαγορά της Brown-Forman Finland, στην οποία ανήκει η βότκα Finlandia, από την Coca-Cola HBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο