Το Χρηματιστήριο Αθηνών απέκρουσε προσώρας τις πιέσεις των πωλητών, που προήλθαν αποκλειστικά από την είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ. Κι ενώ οι λοιποί μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ανασάνουν από τις ρευστοποιήσεις, εμείς κάναμε περίπατο.

Οι σοβαρές αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση του Οίκου Fitch επέτρεψε στους επενδυτές να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια, να επανατοποθετηθούν σε τίτλους που κυνηγούσαν και να αξιολογήσουν εκ νέου τους πρωταγωνιστές στο ταμπλό.

Ενδεικτικά, από τα χαμηλά της Τετάρτης, μετοχές όπως ο ΜΥΤΙΛ, η ΕΛΧΑ και η ΑΡΑΙΓ έχουν κερδίσει πάνω από 8%, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ πάνω από 6% και πάει λέγοντας.

Η εικόνα αυτή είναι κρισιμότατη για τη συνέχεια, διότι αφενός αναδείχθηκαν και πάλι οι ισχυρές μετοχικές βάσεις, αφετέρου επαναπροσδιορίστηκαν οι στηρίξεις ή/και τα σημεία εξόδου βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Περί αυτού, το νέο όριο του Γενικού Δείκτη είναι η ζώνη 1275-1280 (3095-3110 του 25άρη).

Επίσης, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ως μπροστάρης και βασικός πυλώνας, συμπεριφέρθηκαν άψογα, ειδικά για μετοχές με τόσο υψηλό συντελεστή beta.

Κάτι που βοηθά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων, αφού το Χρηματιστήριό μας είναι -καλώς ή κακώς- τραπεζολάγνο.

Οι όγκοι συναλλαγών είναι άνω του μέσου όρου, ώστε να εξάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι η αμυντική γραμμή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρο των μετοχών.

Εξάλλου, καμία μετοχή δεν παρέμεινε κάτω από τα χαμηλά επίπεδα της κίνησης, και λίγο έως πολύ οι περισσότερες βτρήκαν τα πατήματά τους.

Στη μεγάλη εικόνα, η πολύμηνη ανοδική τάση δεν πειράχτηκε στο παραμικρό. Αντιθέτως, και όσο τα πράγματα βαίνουν ως έχουν, είδαμε άλλη μια διόρθωση και ευκαιρία για επανατοποθετήσεις, εντός μια πολύ ισχυρής κίνησης.

Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος Οίκος που προσπάθησε να μας πληγώσει, θα έρθει να μας αξιολογήσει την 1η Δεκεμβρίου. Τελευταίος από όλους τους μεγάλους. (Scope Ratings 4 Αυγούστου, DBRS 8 Σεπτεμβρίου, Moody’s 15 Σεπτεμβρίου, Standard & Poor’s 20 Οκτωβρίου).

Ειδική μνεία στο ελληνικό έντοκο 13εβδομάδων. Η χθεσινή δημοπρασία έδωσε απόδοση 3,72% (ετήσιο), με την επόμενη ..ευκαιρία για “ασφαλή” απόδοση την 23η Αυγούστου για έντοκα 26 εβδομάδων. Η προηγούμενη δημοπρασία είχε δώσει 3,8%. Αφορολόγητο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής