Σκοτεινές βλέπουν οι επενδυτές τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις για «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑ
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρώπη θα βυθιστεί σε μια οδυνηρή οικονομική ύφεση, σε αντίθεση με την πεποίθηση που κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια «ήπια προσγείωση».
Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, την στιγμή που η απρόσμενη άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος έχει φρενάρει και η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων –καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας – ανεβαίνει.
Οι αλλαγές δείχνουν πως οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν όλο και περισσότεροι ότι οι οικονομικοί δείκτες στην ευρωζώνη εξασθενούν στη σκιά του υψηλότερου κόστους δανεισμού, τη στιγμή που οι ΗΠΑ αντέχουν παρά το πλέον περιοριστικό περιβάλλον επιτοκίων των τελευταίων 22 χρόνων.
«Έχουμε δει πολλές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση και η ανάπτυξη είναι ισχυρές», δήλωσε ο Άριο Εμαμί Νετζάντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International.
«Η αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη είναι αδύναμη. πιστεύουμε ότι η [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] έχει κάνει λάθος και θα το αναγνωρίσει αργά», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την ιδέα ότι η ΕΚΤ ανέβασε πολύ ψηλά το κόστος δανεισμού και θα αναγκαστεί να το περικόψει.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι μπορεί σύντομα να τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στην ευρωζώνη έφτασε σε ρεκόρ 5,6% τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές είπαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν λιγότερο επιτυχείς όσον αφορά στη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό του πληθωρισμού οφειλόταν στη ζημιά που προκλήθηκε στον ανεφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών βίωσαν ένα ανέλπιστο χτύπημα, παρά τις σχεδόν καθολικές προσδοκίες των αναλυτών για πτώση. Αντίθετα, ένας σχετικά ήπιος χειμώνας και η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή βοήθησαν την ήπειρο να αποφύγει ένα βαθύ σοκ και να ωθήσει τον δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 8,5% υψηλότερα τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Τα παραπάνω κέρδη εξανεμίστηκαν λόγω της απογοητευτικής εικόνας που εμφάνισαν τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο. Οι εταιρείες στο Stoxx 600 βρίσκονται καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη πτώση τριμηνιαίων κερδών από τις αρχές της πανδημίας Covid-19, αναφέροντας πτώση 17% στα κέρδη ανά μετοχή, πάνω από το διπλάσιο των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ στον δείκτη αναφοράς S&P 500.
Αντίστοιχα, η απόσταση στις τιμές των μετοχών με τη Wall Street έχει μεγαλώσει περαιτέρω. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 20% φέτος, εν μέρει βοηθούμενος από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη – έναν τομέα που κυριαρχούν οι αμερικανικές εταιρείες.
«Αν κοιτάξετε τις αποτιμήσεις των μετοχών, ήταν πολύ υψηλότερες στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Τίμ Μάρεϊ, στρατηγικός αναλυτής κεφαλαιαγορών πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην T Rowe Price. «Υπήρξε μια ελαφρά υποχώρηση και τώρα αυτό διευρύνθηκε ξανά. Στις ΗΠΑ, το αφήγημα είναι ότι θα πετύχουμε την ήπια προσγείωση και θα αποφύγουμε την ύφεση», πρόσθεσε, «ενώ νομίζω ότι στην Ευρώπη, υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες για αυτό».
Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλα μέρη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 2,6% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου και στα κρατικά ομόλογα, το χάσμα μεταξύ του κόστους δανεισμού 10 ετών των ΗΠΑ και του κόστους δανεισμού της Γερμανίας –της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης– έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδό του φέτος.
Αυτό το λεγόμενο spread έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από το 2014 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βελτιώθηκαν σε σχέση με την ευρωζώνη, φτάνοντας την Τετάρτη 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο Κέβιν Θόζετ, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Carmignac, είπε ότι η δυναμική αυτής τον ώθησε να ξεφορτωθεί ορισμένα αμερικανικά ομόλογα υπέρ των γερμανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θα εκτοξευθούν σε περίπτωση πλήρους ευρωπαϊκής ύφεσης. «Όταν εξετάζουμε τα δύο οικονομικά μπλοκ, η Γερμανία είναι η περιοχή όπου βλέπουμε τη μεγαλύτερη οικονομική αποδυνάμωση», είπε.
Τα στοιχεία της BNY Mellon, η οποία είναι θεματοφύλακας περίπου του ενός πέμπτου των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, δείχνουν ότι επενδυτές εκτός ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει καθαρές πωλήσεις περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικών ομολόγων από την αρχή του έτους, ενώ τα ομόλογα έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές εκτός ευρωζώνης την ίδια περίοδο.
Οι επενδυτές αγόρασαν επίσης κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρούν κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο στις αρχές Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα έχει ως αποτέλεσμα οικονομικό πόνο.
«Είμαστε πΙΟ θετικοί για τίτλους σταθερού επιτοκίου του ΗΒ από ποτέ», δήλωσε ο Έρεν Όσμαν, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας Arbuthnot Latham. «Αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει ύφεση, τα κρατικά ομόλογα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην οποία θέλετε να βρίσκεστε».
Η τιμή των ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες δείχνει επίσης προσδοκίες για μια πιο ευνοϊκή προοπτική για τις ΗΠΑ απ’ ότι για την Ευρώπη. Το ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης των ΗΠΑ για την έκδοση ομολόγων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με το «spread» του δημόσιου χρέους να βρίσκεται στις 3,82 ποσοστιαίες μονάδες — από 4,81 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2022.
Τα spreads των junk ομολόγων της Ευρωζώνης παραμένουν πολύ χαμηλότερα, έχοντας συρρικνωθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε 4,32 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη υψηλής απόδοσης ICE BofA Euro.
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ