Την τελευταία ώρα κατάφεραν να αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές αγορές από τα κύματα του risk off που προκάλεσε η προ ημερών υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch, μαζεύοντας ελαφρώς τις απώλειες  μιας καθόλα αρνητικής εβδομάδας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλού ρίσκου και τζίρου η άνοδος

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιων να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 7.564 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 15.951 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,75% στις 7.315 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 έχασε 1,7%, ο DAX υποχώρησε κατά 3,1% ενώ ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 2,1%.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 5% σημείωσε τελικά η Commerzbank, αν και ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της κατά το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023 αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άλμα 19,1% στα 888 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, οι μετοχές της Credit Agricole σημείωσαν άνοδο 6,3%, μετά την αναφορά των «καλύτερων όλων των εποχών» τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Η γαλλική τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 2,04 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των ισχυρών ασφαλιστικών και καταναλωτικών χρηματοοικονομικών επιδόσεων.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η εξέλιξη των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο του 2023 προκλήθηκε από σημαντικές παραγγελίες σε διάφορους τομείς. Στον τομέα της μεταποίησης, η κατασκευή άλλων οχημάτων σημείωσε άλμα 89,2% λόγω μιας σημαντικής παραγγελίας στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Επίσης, το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,6% στην ΕΕ.

Τέλος, ο δείκτης Construction Purchasing Managers’ Index (PMI) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον Ιούλιο, φθάνοντας στο 51,7, από 48,9 τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global και του Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS). Ο αριθμός ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων, με την ανάκαμψη της απόδοσης των προμηθευτών να είναι η ταχύτερη από τον Μάρτιο του 2009.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές