Στη ζώνη των 1.320 μονάδων σταμάτησε η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναταράξεις που προκάλεσε την Τετάρτη η αμερικανική υποβάθμιση, με τις συναλλαγές όμως να είναι τόσο χαμηλές όσο αρμόζει… στην αυγουστιάτικη ραστώνη. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,40% στις 1.319,52 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με πτώσης με απώλειες 1,07%.

Wall Street: Βρίσκει τεχνολογικές στηρίξεις

Χωρίς να ανεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς, το ΧΑ έδειξε να προσθέτει κάποιες μονάδες ώστε να ενισχύσει το μαξιλάρι ασφαλείας από τη στήριξη των 1.300 μονάδων, αλλά και να αναμένει και την ετυμηγορία του οίκου Scope για την Ελλάδα. Οι επιλογές των αγοραστών ήταν ήπιες, με την αγορά να συντηρεί την νηνεμία, μετά τη μεγάλη αναταραχή της Τετάρτης (λόγω υποβάθμισης ΗΠΑ) και να προσπαθεί να βρει εκείνα τα πατήματα που θα την φέρουν στην κάλυψη των χαμένων εδαφών. Άλλωστε αυτές οι αναταράξεις έδειξαν ότι οι αγοραστές μπορούν αφενός να πετύχουν χαμηλότερες τιμές και αφετέρου μπορούν να στηρίξουν την αγορά σε περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστούν οι στηρίξεις της.

Καλή ψυχολογία

Η ψυχολογία πάντως ήταν καλή, καθώς αν και ο Scope δεν αναγνωρίζεται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αποκλείεται να γίνεται εν τέλει δεκτός στη λίστα των άλλων 4 οίκων (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch), που είναι σήμερα αποδεκτοί και από το ευρωσύστημα. Αν εν τέλει αναβαθμίσει επομένως την Ελλάδα ο Scope, θα είναι ένα βήμα που θα φέρει περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνει τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσει το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών.

Στη μεγάλη εικόνα, η πολύμηνη ανοδική τάση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Αντιθέτως, και όσο τα πράγματα βαίνουν ως έχουν, είδαμε άλλη μια διόρθωση και ευκαιρία για επανατοποθετήσεις, εντός μια πολύ ισχυρής κίνησης. Μην ξεχνάμε ότι από διανύουμε τον τελευταίο μήνα πριν έρθουν οι πρώτες αξιολογήσεις από τους αναγνωρισμένους εκ της ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ΕΛΧΑ ξεχώρισε με το +5,26%, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ. Θετικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Τιτάν, ΔΕΗ, Alpha Bank, Aegean και Πειραιώς, ενώ αρνητικά οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, OTE, Μυτιληναίος, Coca Cola, Quest, Cenergy, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Autohellas και Λάμδα δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών