Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία αυξήθηκαν 168,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ανακάμπτοντας εν μέρει από τη βουτιά του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους κρατικούς φορείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό και να προτιμήσουν τα εγχώρια.
Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτιόταν πολύ από τις επενδύσεις, τον εξοπλισμό και τα εξαρτήματα από το εξωτερικό ενώ επλήγη ιδιαίτερα από τον αντίκτυπο που είχαν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις πωλήσεις οχημάτων να σημειώνουν βουτιά 59% και πολλές ξένες εταιρίες να αποχωρούν από τη χώρα.
Η εταιρία αναλύσεων Autostat, επικαλούμενη στοιχεία από τη συνεργαζόμενή της εταιρία συμβούλων PPK, ανέφερε ότι 95.654 οχήματα πωλήθηκαν τον Ιούλιο, συγκριτικά με 82.407 τον Ιούνιο και μόλις 35.584 τον Ιούλιο του 2022.
«Τα έβαλε» με τις ΗΠΑ για τη Ρωσία και κέρδισε – Η απίθανη ιστορία της Τίτοβα
Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, σε συνάντηση εκπροσώπων της μεταποιητικής βιομηχανίας ότι κάποια υπουργεία ζήτησαν άδεια να συνεχίσουν να αγοράζουν οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό. «Είπα ότι αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί τελείως και όλοι οι αξιωματούχοι της χώρας να οδηγούν αυτοκίνητα εγχώριας κατασκευής», δήλωσε ο Πούτιν, λέγοντας στους αξιωματούχους ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αναπτύξουν εγχώρια εμπορικά σήματα, εγχώρια αυτοκίνητα και άλλα εγχώρια προϊόντα.
Ο ίδιος ο Πούτιν είχε οδηγήσει μια Mercedes-Benz στη Γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας τον Δεκέμβριο, δύο μήνες μετά την έκρηξη που της προκάλεσε σοβαρές ζημιές.
Ωστόσο, τα ρωσικά οχήματα ίσως να μην επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση. Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποκτούν μερίδιο αγοράς στη Ρωσία και κεφαλαιοποιούν την αποχώρηση Δυτικών παικτών, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.
Οι κινεζικές εταιρίες επίσης αυξάνουν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία με τη συναρμολόγηση οχημάτων σε εργοστάσια που εγκατέλειψαν εταιρίες όπως η Renault και η Nissan, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Η ρωσική Lada κατέχει την υπ’ αριθμόν 1 θέση στην εγχώρια αγορά, με το μερίδιό της για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου να βρίσκεται στο 32,6%, από το 21,6% πέρυσι.
Το μερίδιο της Lada μειώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, καθώς οι πωλήσεις των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία. Κινεζικές εταιρίες –όπως η Haval, η Chery και η Geely– καταλάμβαναν τις επόμενες έξι θέσεις σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς τον Ιούλιο.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου