
Δύο συν δύο νέες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια συνολικού ύψους 2,6 δις. ευρώ αποτελούν τη νέα γενιά των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται στα 3,2 Γιγαβάτ και οι καινούργιες μονάδες θερμικής ενέργειας έρχονται αφενός να θωρακίσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς αλλά και να καλύψουν το έλλειμμα ισχύος στις γειτονικές χώρες.
Ταυτόχρονα πρόκειται να αντικαταστήσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που συμπληρώνουν 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας, ενώ οι υποδομές των νέων εργοστασίων είναι έτοιμες και για την υποδοχή του καύσιμου του μέλλοντος, του υδρογόνου.
Οι δύο από τις τέσσερις μονάδες, της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας και της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας και πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Οι άλλες δύο, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή και του σχήματος ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Αναλυτικά τα νέα εργοστάσια είναι:
«Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»

Πρόκειται για την κοινή εταιρεία που έχουν στήσει εξ ημισείας οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ μονάδα της χώρας ισχύος 877 Μεγαβάτ και η επένδυση της ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή της απόδοση ανέρχεται στο 64%.
Οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και πρόσφατα παραδόθηκε στο έργο ο μετασχηματιστής ανύψωσης 400 KV/18,5 KV/20 KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το ΚΥΤ 400 KV.
H εμπορική του λειτουργία αναμένεται εντός του 2024. Θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με μία λιγνιτική μονάδα.
«Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»

Στις αρχές του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 Μεγαβάτ με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» αποτελεί την κοινή εταιρεία των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy (20%).
Η επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και η κατασκευή και εμπορική λειτουργία της (αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2025) θα αντικαταστήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες. Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου είναι έτοιμη και για την υποδοχή υδρογόνου και θα διασυνδεθεί με απευθείας γραμμή μεταφοράς στο ΚΥΤ Ν. Σάντας, όπου ακριβώς βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.
«CCGT MYTILINEOS».

Έτοιμος είναι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 826 Μεγαβάτ
Βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας έχοντας δώσει στο σύστημα το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς 0,3 Τεραβατώρες. Στο δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται πως θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και o «H – Class» αεριοστρόβιλος είναι ο πρώτος αυτής της κλάσης που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Η θερμική απόδοση του CCGT είναι στο 63%.
«Πτολεμαϊδα 5»

Σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας βρίσκεται και η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ.
Η επένδυση ανήλθε στο 1,5 δις. ευρώ. Η συνολική ισχύς της είναι στα 660 Μεγαβάτ και έχει τη δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης 140 Μεγαβάτ.
Η μονάδα της ΔΕΗ καίει το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και είναι η τελευταία αυτού του είδους με τη λειτουργία να τερματίζεται το 2028. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ.
Η «Πτολεμαϊδα 5» ήρθε σε μία φάση που έπρεπε να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν μέσω της κρίσης και η πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα της χώρας αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.


Latest News

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα - Νέο τεστ για τις μέρες του Πάσχα
Σήμερα 26 Μαρτίου η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το επόμενο κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα