Πρόστιμα 1, 23 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας στη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που έχει σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Οι νέοι έλεγχοι κατά του εργασιακού trafficking έγιναν στο πλαίσιο των ημερών κοινής δράσης EMPACT, από τις αρχές επιθεώρησης εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον συντονισμό της Europol και την υποστήριξη της Eurojust, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και της Frontex.

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 110.000 ευρώ σε ελέγχους για τη θερμική καταπόνηση

Εκτεταμένοι έλεγχοι

Κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων πραγματοποιήσαν τους ελέγχους από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η ελεγκτική δράση στόχευε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως

  • επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής (π.χ. θερμοκήπια και συσκευαστήρια),
  • χονδρικού και λιανικού εμπορίου,
  • εστίασης,
  • διαχείρισης αποβλήτων,
  • παραγωγής τροφίμων,
  • εταιρείες απασχόλησης εργαζομένων (ΕΠΑ),
  • οργάνωσης εκδηλώσεων,
  • παροχής υπηρεσιών γραφείου και καταλύματα.

Οι έλεγχοι εστίασαν σε κλάδους έντασης εργασίας, όπου είναι πιθανότερο να εντοπιστούν εργαζόμενοι των οποίων παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεκάδες παραβάσεις

Σε σύνολο 271 ελέγχων, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.) και επιβλήθηκαν 188 πρόστιμα ύψους 1.230.500 ευρώ. Σημαντικός αριθμός ελέγχων, για πιθανά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ