![Κίνημα της πετσέτας: Τι γράφουν τα ξένα μέσα για την οργή στις παραλίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/photo_2023-08-01_21-00-57-1024x623-1-1.jpg)
Το φετινό μακρύ, καυτό, καλοκαίρι οι Έλληνες έφτασαν στα όρια τους. Πήγαν δύο φορές στις κάλπες, όταν έπρεπε να είναι στις παραλίες, το πράσινο της χώρας ζώστηκε στις φλόγες, όταν έφτασαν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους και μετά δεν βρήκαν μισό μέτρο χωρίς πανάκριβη ξαπλώστρα μπροστά στη θάλασσα για να ξεκουράσουν επιτέλους το σώμα τους και να αγαλλιάσει η ψυχή τους.
Der Standard: Το «κίνημα της πετσέτας» επαναστατεί
Και κάπως έτσι το κίνημα της πετσέτας είναι η επανάσταση του καλοκαιριού, μια πραγματική σταυροφορία, όπως γράφει η Daily Mail, που εξαπλώνεται στη χώρα για τη διεκδίκηση ελεύθερου χώρου ξανά στις πανέμορφες παραλίες της.
Το βρετανικό δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι όλα ξεκίνησαν στην Πάρο, οπότε οι ντόπιοι απηυδισμένοι από τις ξαπλώστρες και την επιθετική επέκταση τους σε κάθε μέτρο παραλίας του νησιού, τα έβαλαν με τους επιχειρηματίες που αδειάζουν τα πορτοφόλια των ξένων για μια θέση, ενώ δεν αφήνουν ούτε… γωνία για μια πετσέτα αυτών που ζουν εκεί, αλλά δεν μπορούν να χαρούν το κυκλαδίτικο νησί το καλοκαίρι.
«Πάρτε πίσω τις παραλίες»
Με τις καταγγελίες για ξαπλώστρες κοντά στη θάλασσα που κοστίζουν από 40 ευρώ έως 120 ευρώ έκαστη να πέφτουν βροχή, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βγει μπροστά και να υποσχεθεί ότι θα βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια, αλλά και στην παρανομία όσων έχουν beach bar σε μια παραλία και έχουν φτάσει να έχουν καθίσματα και στις παραδιπλανές.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/08/Capture-14.jpeg)
Το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις παραλίες» από το κίνημα των πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες, είχε απήχηση και σε άλλα νησιά, τη Ρόδο, τη Νάξο και τη Σέριφο, στα οποία μεταδόθηκε με ταχύτητα ανάλογη της εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, γράφει η Metro, πιάνοντας τους παρανομούντες εξ απήνης και κερδίζοντας τη συμπάθεια και τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, ντόπιων και παραθεριστών.
«Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να έχουμε πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, το δικαίωμα μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας, που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές πάνω από την έκταση που μισθώνουν νόμιμα».
Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στη μικρή νίκη που αποτέλεσε η επιτυχία του κλεισίματος τριών τέτοιων επιχειρήσεων στην παραλία Σάντα Μαρία.
Εκεί όπου… σταθμεύουν οι Βρετανοί
«Δεν πρόκειται να ευνοήσουμε κανέναν», ήταν το κατηγορηματικό σχόλιο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, συμπληρώνει από την πλευρά της η Sun.
Τα παραπάνω συμβαίνουν στα νησιά που προτιμούν οι Βρετανοί τουρίστες, γράφει στη συνέχεια η Daily Mail, υπενθυμίζοντας ότι μόνο το περυσινό καλοκαίρι ο αριθμός των αφίξεων τους προς αναζήτηση ήλιου, θάλασσας και σουβλακίου -φυσικά με τζατζίκι- έφτασε τα 4.5 εκατομμύρια άτομα στη νότια Ευρώπη.
Ήταν ένας αριθμός ρεκόρ σε σχέση με το 2021, που σήμανε το τέλος της πανδημίας, αφού επρόκειτο για αύξηση 3 εκατομμυρίων ατόμων.
Το κίνημα της πετσέτας φαίνεται ότι είναι η νέα πραγματικότητα των Βρετανών τουριστών το φετινό καλοκαίρι, αφού το αντιμετωπίζουν επίσης και σε έναν άλλο αγαπημένο τους προορισμό, την Ισπανία.
Λουόμενοι… στα χέρια
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Κόστα Ντελ Σολ έχει επιστρατευτεί διαιτητής με σφυρίχτρα για να κανονίζει την κίνηση και να δίνει το ΟΚ στους επίδοξους λουόμενους για να πιάσουν στασίδι, όχι όμως για χόρταση, όπως σημειώνει στη Daily Mail.
Με φόντο όλα τα παραπάνω, δεν εκπλήσσει κανέναν η πληροφορία ότι στη Μάλαγα κάποιοι παραθεριστές πιάστηκαν στα χέρια με τους ντόπιους για μια ελεύθερη και δωρεάν γωνίτσα στην άμμο, ενώ ακρότητες του τύπου να εξαφανίζονται πετσέτες και τσάντες θαλάσσης για να καπαρώσουν κάποιοι άλλοι τις θέσεις να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Να σημειωθεί ότι και οι Ισπανοί έχουν ήδη πάει δυο φορές στις κάλπες, μια για τις περιφερειακές εκλογές και μια για τις γενικές, και όλα δείχνουν ότι ίσως πάνε και για μια τρίτη κοντά στα Χριστούγεννα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν λαό στριμωγμένο οικονομικά, χωρίς σταθερή κυβέρνηση, ούτε καν τζάμπα θέα στη θάλασσα για να κοιτάξει!
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τουρισμός: Πώς θα κινηθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα- Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_tourismos_nisia-600x352.png)
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
![Limnos Resort: Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της Λήμνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_boubouras-3-600x438.jpg)
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Ξενοδοχεία: Πόσο συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Η Σαντορίνη… αντιστέκεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/XEE-600x395.jpg)
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
![Αεροδρόμια: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους τουρίστες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/el.venizelos_aerodromio_680562846-1-600x386.jpg)
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
![Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santo-600x407.jpeg)
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
![Τουρισμός: Ιούλιος, ο «καλύτερος» μήνας του 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/tourismos-600x401.jpg)
Νέο ρεκόρ στον τουρισμό - Ποιος ήταν ο «καλύτερος» μήνας το 2024 [γράφημα]
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει ο ελληνικός τουρισμός
![Σαντορίνη: Πόσο μπορούν να πλήξουν τα Ρίχτερ τα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_toyrist_ESODA_EXO-600x352.png)
Η Σαντορίνη σείεται - Τα Ρίχτερ στα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]
Η Σαντορίνη δίνει το 4% των τουριστικών εσόδων της χώρας – Η πρώτη εκτίμηση σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τους σεισμούς
![Τουρισμός: Στα 29,3 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις του 2024 – Οι top5 κύριες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/touris-600x400.jpg)
Πόσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - Το top5 των χωρών που «ψήφισαν» Ελλάδα [γράφημα]
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε ο τουρισμός πέρυσι - Τι δείχνει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024»