Το «Quality of Life Survey», δηλαδή η έρευνα για την ποιότητα ζωής, του περιοδικού Monocle παρουσίασε και φέτος τις κορυφαίες πρωτεύουσες του κόσμου που προσφέρουν ευζωία και υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Η έρευνα του Monocle για το 2023 καθόρισε ότι η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο είναι η Βιέννη, ακολουθούμενη από την Κοπεγχάγη, το Μόναχο και τη Ζυρίχη.
Τα κριτήρια της έρευνας
Σημαντικά κριτήρια σε αυτή την έρευνα είναι η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η διεθνής συνδεσιμότητα, το κλίμα/ηλιοφάνεια, η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινωνική συμπερίληψη, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η πρόσβαση στη φύση, ο αστικός σχεδιασμός, οι επιχειρηματικές συνθήκες, οι πολιτικές εξελίξεις και η ιατρική περίθαλψη.
Ουσιαστικά πρόκειται για όλους εκείνους τους παράγοντες που εξασφαλίζουν ότι ζούμε μια ποιοτική καθημερινότητα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Βιέννη: Η πιο βιώσιμη πόλη
Αν και η αυτοκρατορική αρχιτεκτονική της Βιέννης είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, το φυσικό περιβάλλον – με την εντυπωσιακή του γεωμοργολογία – είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, ενώ βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης.
Η λίμνη του Παλαιού Δούναβη και τα δημόσια σημεία κολύμβησης εμπλουτίζουν την αστική εμπειρία και ενισχύουν τη βιωσιμότητά της.
Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για πολιτισμό και ψυχαγωγία, καθώς και καλές υποδομές και σταθερότητα εν συνόλω.
Η χαμηλή εγκληματικότητα και η επιμελής διαχείριση των δημόσιων χώρων αποτελούν επίσης παράγοντες που την εκτοξεύουν στην κορυφή κάθε παρόμοιας έρευνας.
Πώς η υγειονομική κρίση άλλαξε τα ποιοτικά κριτήρια
Οπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες κρίσεις, η πανδημία «φώτισε» με τον πιο εμφατικό τρόπο τα ελαττώματα και τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους στους τομείς της στέγασης, της υγείας και της ασφάλειας.
Οι μητροπόλεις της Βόρειας Αμερικής, που δεν διαθέτουν ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, όπως συναντώνται σε αντίστοιχες πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία, ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στα «απόνερα» που άφησαν οι περιορισμοί της υγειονομικής κρίσης στο κοινωνικό κράτος.
Αποτέλεσμα της έλλειψης όλων αυτών των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το λεγόμενο κοινωνικό κράτος ήταν καμία βορειοαμερικανική πόλη να μην περιλαμβάνεται στην κατάταξη του περιοδικού για πρώτη φορά.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά εντός λίστας
Εκτός από τους δείκτες ασφάλειας, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είχε την μεγαλύτερη επίδραση στην έρευνα από ποτέ.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια αύξηση του μέσου όρου ενοικίου ενός διαμερίσματος, την ηλιοφάνεια και το κλίμα, καθώς και την τιμή βασικών αγαθών όπως είναι η ενέργεια και ο καφές, η Αθήνα – φθηνή για τους ξένους – έκανε το ντεμπούτο της στη φετινή κατάταξη, κατακτώντας την 17η θέση.
Αλλοι λόγοι που έβαλαν την Αθήνα στην λίστα είναι το νόστιμο φαγητό, οι καλλιτεχνικές σκηνές, τα νέα έργα υποδομής και οι προσπάθειες να βελτιωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη.
Οι καλύτερες πόλεις να ζει κανείς
1. Βιέννη, Αυστρία. Η πόλη που συνδυάζει την αισθητική, την σύγχρονη αρχιτεκτονική και την χαμηλότερη εγκληματικότητα.
2. Κοπεγχάγη, Δανία. Ο συνδυασμός τέλειων βαθμολογιών στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές και πολύ υψηλών βαθμολογιών στον πολιτισμό και την υγειονομική περίθαλψη καθιστούν τη δανική πρωτεύουσα τη δεύτερη πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.
3. Μόναχο, Γερμανία. Το Μόναχο έχει την ισχυρότερη οικονομία από κάθε άλλη γερμανική πόλη. Η πόλη διαθέτει επίσης περισσότερα από 100 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και 1000 μπαρ, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Γερμανίας.
4. Ζυρίχη, Ελβετία. Η Ζυρίχη καταλαμβάνει τακτικά τις πρώτες θέσεις στους πίνακες ποιότητας ζωής στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πόλη προσφέρει υψηλούς μισθούς, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και εύκολη πρόσβαση σε πλήθος δραστηριοτήτων υγείας και αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, η Ζυρίχη είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται στην κορυφή των κατατάξεων για τις ακριβότερες πόλεις.
5. Στοκχόλμη, Σουηδία. Η Στοκχόλμη είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα ζωής της. Οι καλοκαιρινές ημέρες είναι μεγάλες και ο καιρός σταθερός. Αν θέλετε να ζήσετε κάπου που σας επιτρέπει να ζήσετε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι ιδανική.
6. Τόκιο, Ιαπωνία. Το Τόκιο είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δραστήρια και περιζήτητα μέρη για να ζήσει κανείς στον κόσμο. Με όλα τα καταπληκτικά φαγητά, ένα βολικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και ατελείωτα πράγματα να κάνει κανείς, το Τόκιο σίγουρα δεν απογοητεύει. Ωστόσο, είναι και μια πολύ ακριβή πόλη.
7. Ελσίνκι, Φινλανδία. Ως η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, το Ελσίνκι διαθέτει τις περισσότερες πολιτιστικές ευκαιρίες στη χώρα, σε κάθε τομέα, από τη φωτογραφία μέχρι τη γλυπτική. Υπάρχουν δεκάδες μουσεία και γκαλερί, όπως το Εθνικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, τακτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις και πολλές θέσεις εργασίας στη δημιουργική βιομηχανία.
8. Μαδρίτη, Ισπανία. Η Μαδρίτη είναι μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την καλύτερη αναλογία μεταξύ κόστους και ποιότητας ζωής. Ο ελεύθερος χρόνος, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η τέχνη, η γαστρονομία, η ασφάλεια και οι δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθιστούν την Περιφέρεια της Μαδρίτης έναν προνομιακό προορισμό για να ζήσει κανείς, να σπουδάσει, να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή απλώς να απολαύσει υπέροχες διακοπές.
9. Λισαβόνα, Πορτογαλία. Η Λισαβόνα είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς, με ένα εκπληκτικό κλίμα όλο το χρόνο. Επιπλέον, αποτελεί οικονομικά μια πολύ προσιτή ευρωπαϊκή πόλη, σε σύγκριση με πολλές άλλες δυτικές πρωτεύουσες.
10. Μελβούρνη, Αυστραλία. Η Μελβούρνη είναι γνωστή ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Συχνά αναφέρεται ως “η αθλητική πρωτεύουσα του κόσμου”, ενώ εκτός από αυτό είναι επίσης διάσημη για τα σοκάκια της με τα γκράφιτι, τον εξαιρετικό καφέ και την πολιτιστική ποικιλομορφία της.
Τη λίστα συμπληρώνουν:
11. Βερολίνο, Γερμανία
12. Παρίσι, Γαλλία
13. Αμστερνταμ, Ολλανδία
14. Σίδνεϋ, Αυστραλία
15. Σιγκαπούρη
16. Κιότο, Ιαπωνία
17. Αθήνα, Ελλάδα
18. Μιλάνο, Ιταλία
19. Οσλο, Νορβηγία
20. Σεούλ, Νότια Κορέα
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων